HWSW free!

Ingyenes Java fejlesztői meetup, 4 klassz előadó és 4 aktuális téma

A HWSW képzések és konferenciák mellett 2014-ben elindítottuk a HWSW free! rendezvénysorozatot is, amely a klasszikus meetupok kötetlen hangulatában zajlik. A HWSW free! ingyenes, laza hangulatú, barátkozós rendezvény, vitaindítónak néhány szakmai előadással.


A rendezvényekre olyanokat hívunk meg előadni, akikkel magunk is szívesen leülünk bármikor egy sör mellé, hogy elbeszélgessünk szakmai kérdésekről.


Tavasszal hagyományosan az IT üzemeltetőknek és IT biztonsági szakembereknek kedvezünk a témaválasztással, ősszel azonban újra a fejlesztőké - ezúttal Java-fejlesztőké - a terep.


Gyere el, hallgasd meg az előadásokat, beszélgess róluk, igyál pár sört és érezd jól magad!


Az előadóterem fedett, van fedett és szabadtéri bárpult is, így bármilyen időjárási körülményre fel vagyunk készülve.

Kiemelt támogatók

 • Aruba Cloud

Programok augusztus 24. (szerda)

 • Színházterem

AnKERT előadások

 • Kapunyitás

  • 17:00
  • Érkezés, ismerkedés, sörözés
  • 17:58
  • Rövid megnyitó
  Az előadásról

  Rövidek leszünk, de tényleg

  Habók Lilla

  szerkesztő, HWSW

  2016-ban csatlakozott a HWSW csapatához, öt évnyi nagyvállalati IT elemző-tervezői munkát követően. Doktori kutatásában az oktatás-informatikával, digitális állampolgársággal, digitális kommunikáció és eszközhasználat területével foglalkozik.

  • 18:00
  • Ne fejlessz Micro Service-eket, kivéve ha...
  Az előadásról

  Micro Service fejlesztésbe fogni kiváló ötlet, ha javítani akarod a CV-det, de egy ilyen fejlesztés olyan buktatókkal jár, amiről a legtöbben nem beszélnek. Másfél évnyi munka után van némi rálátásom a technológia sötét oldalára, és szeretnék rövid betekintést nyújtani a hálószobatitkokba.

  Zaicsek Balázs

  senior Java developer, ChemAxon

  2008 óta dolgozom programozóként. 2009-ben az ELTE-n BSc, 2011-ben Cranfield University-n MSc es 2012-ben az ELTE-n MSc diplomat szereztem, mint informatikus. 2011-től 2014-ig az ELTE-n elosztott rendszerek témakörben végeztem doktori kutatásaimat. Fokozatot végül nem szereztem. Mindennapi munkám során Micro Service-ekkel es újabban BigData rendszerekkel foglalkozom.

  • 18:15
  • Törődj a kóddal!
  Az előadásról

  Mindnyájan láttunk már rossz kódot. Biztosan találkoztunk már jó kóddal is. Mi jellemző a jó kódra? Hogyan tudjuk azonosítani azokat? Milyen gyakorlatok segítik elő hogy jó kódot tudjunk előállítani? Az előadás megpróbál elgondolkodtató választ adni ezekre a kérdésekre egy kötetlen formában.

  Körözsi Tamás

  Software Engineering Manager, EPAM

  Az elmúlt 20 évben lehetőségem volt a legkülönbözőbb iparágak változatos fejlesztési projektjein dolgozni. Ez alatt az idő alatt több mint egy tucat sikeres projekten vettem részt a legkülönbözőbb szerepkörökben. Számomra a legfontosabb az, hogy a projektjeim magas minőség mellett, sikeresen záruljanak úgy, hogy a csapat közben jól érzi magát. Rendszeresen tartok kódminőséggel kapcsolatos előadást és nagyon szívesen dolgozom együtt pályakezdő kollégákkal.

  • 18:30
  • Hova tovább Android? - OpenJDK és további várható újdonságok
  Az előadásról

  Hamarosan használhatják a Java 8-as újdonságokat az androidos fejlesztők is. Miről maradtunk le? Az Android megjelenése óta megfigyelhető volt a rendkívül gyors fejlődés. Ugyanakkor érezhető volt, egy „láthatatlan” gát a fejlődésben, az Oracle által birtokolt Java technológia. Az Android fejlesztők körében az egyik legnagyobb korlát, hogy nem használhatók a legújabb Java nyelvi elemeket, melyek egyszerűbb és karbantarthatóbb kódot eredményeznének. Léteztek ugyan különféle külső megoldások bizonyos elemek beemelésére, azonban ezeknek megvolt a hátránya is. Az Android N közeledtével azonban úgy tűnik jelentős váltásra számíthatnak a fejlesztők, hiszen a hírek szerint az Android világ át fog állni az OpenJDK-ra, melynek köszönhetően az újdonságok sokkal hamarabb elérhetők lesznek a platformon és nem lesznek jogi/technikai akadályok. Az előadás keretében átbeszéljük, hogy milyen változások várhatók az OpenJDK bevezetése kapcsán, illetve hogy melyek azok a legérdekesebb Java elemek, melyek így már elérhetőek lesznek a felhasználók számára. A technológiai váltás egyik további előnye, hogy általa számos új Java verziót használó osztálykönyvtár is elérhető lesz így Android platformra. Ezek közül is tervezünk néhányat bemutatni.

  Ekler Péter

  egyetemi adjunktus/csapatvezető, AutSoft, BME VIK AUT

  2007-ben végeztem a BME VIK AUT tanszékén, de már az egyetem alatt is több Java közeli projekten dolgoztam. Diploma után doktoranduszként tevékenykedtem az AUT tanszéken, mellette pedig több mobil, backend (Java) és adattárház technológiákat érintő projektben vettem részt. Az Android platformmal már az első elérhető beta verzió óta foglalkozom, oktatom és több projektben is részt veszek, ahol mobil megoldásokra, illetve az őket kiszolgáló háttér rendszerek tervezésére és kialakítására van szükség. Jelenleg aktív oktatóként, illetve technikai és csapatvezetőként dolgozom.

  • 18:45
  • Növekszik a fejlesztői csapat? De hogyan?
  Az előadásról

  Mikor kell új embereket felvenni, mennyit, és legfőképpen milyet? Hogyan lehet a kezdőket betanítani, úgy, hogy közben még élvezzék is? Az utánpótlás nehézségei és buktatói, valamint a csapat át- illetve megszervezésével kapcsolatos egyéb kérdések.

  Gyulavári Zsolt

  szoftverfejlesztő, INNObyte

  Még könyvekből tanultam programozni a 90-es években utána megfordultam itthon különböző cégeknél és szervezeteknél a legkisebbtől a legnagyobbig. Kutatóként kezdtem a pályafutásom, mostanra inkább szakmai vezető és mentor szerepkörben mozgok. Az oktatások új távlatokat nyitottak meg mind a Java és egyéb nyelvek, mind a szervezetek mélyebb megismerésében.

  • 19:00
  • Hibák, amelyek visszafogják a Java teljesítményt
  Az előadásról

  A futás során felmerülő teljesítmény problémák sokszor a nem megfelelően implementatált alkamazás hibáiból adódnak. Az előadás során néhány tipikus esetet, a probléma detektálásának módját és a lehetséges megoldásait vizsgáljuk meg.

  Veres Péter

  Senior Software Engineer és oktató, EPAM

  2003-ban diplomázott a BME-n, 2004 óta foglalkozik Enterprise Javaval, azon belül is főleg backend oldali fejlesztésekkel. Banki-pénzügyi, telekommunikáció és közigazgatás területén rendelkezik tapasztalatokkal. Jelenleg az EPAM Junior és egyéb tréning programjaiban vesz részt.

Sörözés

Ha tetszik a program, csatlakozz hozzánk!

A HWSW informatikai kiadó rendezvényein is ugyanazt a filozófiát követjük, mint informatikai kiadványainknál: a tartalom szent és sérthetetlen.
A tartalomhoz az arculatot a mito adta.

Kapcsolat

Így juthatsz oda

 • Autóval

  A HWSW free! helyszíne az AnKERT, amely a 1061. Budapest, Paulay Ede utca 33. szám alatt található és nem azonos az Anker közben levő hellyel. Az AnKERT időjárási szempontból univerzális helyszín, az eső soha ne tartson vissza! A környéken a parkolás nem egyszerű feladat, és sörözés után úgysem fogsz tudni hazavezetni, ezért inkább a tömegközlekedést javasoljuk. Ha autóval érkezel, a szomszédos utcák némelyikében (pl. Nagymező utca, Zichy Jenő utca, Székely Mihály utca, Kazinczy utca) találsz fizető parkolót.

 • Tömegközlekedéssel

  Az AnKERT-et a legkönnyebben az M1 földalatti Opera megállójától lehet elérni gyalog, de nincs messze az Arany János utca (M3) vagy a Deák tér (M2, M3) metrómegálló sem. A 4-6 villamosok Oktogon megállójától is csak pár perc séta a HWSW free! helyszíne. Ne felejtsd el, hogy a HWSW free! helyszíne (AnKERT, 1061. Budapest, Paulay Ede utca 33.) nem azonos az Anker közben levő hellyel. A helyszíni előadó fedett, van fedett és szabadtéri bárpult is, így bármilyen időjárási körülményre fel vagyunk készülve!

scrollTop