App!képzés

Intenzív gyakorlatorientált mobilfejlesztői képzés
(iOS8, Swift, Android 5.0, Android Wear, Universal apps)

 • Színházterem

QBF15 terem (földszint)

  • 12:00
  • Univerzális Windows alkalmazások
  Az előadásról

  Mi jön a Win32 után? A Microsoft már megadta a választ, a WinRT API-t használó univerzális appok formájában, amelyek egyszerre, azonos kódbázissal futnak PC-n, tableten, okostelefonon. A workshopon bemutatjuk, hogyan lehet hatékonyan mobilos és tabletes alkalmazást fejleszteni, valamint áttekintjük a Windows 10 újdonságait fejlesztői szemmel. A workshop követéséhez Windows 8.1 x64 Professional rendszerre és Visual Studio 2013 Update 3-ra lesz szükség.

  Fekete Krisztián

  BME

  Krisztián rajong a mobil technológiákkal kapcsolatos témakörökért. 2011-ben végzett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Azóta doktoranduszként majd tanársegédként dolgozik az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéken. Windows és Windows Phone alkalmazások fejlesztésében több éves tapasztalattal rendelkezik. Több népszerű Windows Phone alkalmazás fejlesztésében is részt vett. Ezek közül a legbüszkébb az Index.hu alkalmazásra, amelynek fejlesztésében projektvezetőként is részt vett. Az egyetemi és egyben magyarországi Windows Phone oktatás létrehozásában és népszerűsítésében fontos szerepe volt.

  • 15:45
  • Kávészünet
  • 16:00
  • iOS 8 újdonságok
  Az előadásról

  Az iOS 8 távolról nem tűnik jelentős újításnak az Apple-ökoszisztémában, a cég azonban rendkívül fontos új lehetőségeket nyitott meg a fejlesztők előtt ebben a kiadásban. Az App Extensions segítségével az alkalmazások egymás között adatokat tudnak küldeni és fogadni, widgetet szúrhatnak a Today képernyőre. Másik nagyon fontos újdonság az Adaptive Layout, amellyel az iOS-ben is lehetőséggé válik a kijelzőmérettől független elrendezések készítése. Röviden szó lesz a Live Rendering (saját nézet az interface builderben, új WebKit/WebView, Handoff (munkamenet folytatása más eszközön), CloudKit (Apple-féle BaaS) technológiákról is. A workshop követéséhez Xcode 6 és (egyes részeknél) alapszintű Swift tudás szükséges.

  Kántor Tibor

  BME

  Kántor Tibor a Budapest BME Villamosmérnöki és Informatikai karán szerzett mérnök informatikus MSc diplomát. 2010 óta foglalkozik iOS fejlesztéssel, előbb a BME Automatizálási tanszékén, majd a BME-Autsoft Kft-nél. Számos iOS alkalmazás fejlesztésében vett részt vezető fejlesztőként. Tibor a BME-n oktatott iOS-alapú Szoftverfejlesztés tárgy oktatásában kezdetektől jelentős szerepet vállalt.

  • 19:45
  • Zárás

QB203 terem (2. emelet)

  • 12:00
  • Modern multiplatform fejlesztés - C++11 és TypeScript
  Az előadásról

  A több platformot célzó alkalmazások esetén komoly probléma az eltérő technológiákat használó és különböző nyelven készülő kódbázisok megírása és későbbi karbantartása. A workshopon megismerkedünk olyan keresztplatformos technológiákkal, amelyekkel egy kódbázissal több mobilplatform is megcélozható, így kevés funkciót kell többszörösen implementálnunk. Az egyik fontos irány a C++11, amelyet minden platformon használhatunk alacsony szintű kód készítésére, a workshopon ennek módszereivel és újdonságaival ismerkedünk meg. A másik téma a TypeScript lesz, amely a JavaScript-alkalmazások fejlesztését teszi egyszerűbbé és fenntarthatóbbá. Ajánlott környezet: Visual Studio 2013 Update 3; Visual C++ támogatással.

  Vincze Márk

  BME

  Vincze Márk szoftverfejlesztő a Műszaki Egyetem AUT tanszéken. Az itt futó projekteken több éves fejlesztés során számos különböző technológiával szerzett tapasztalatot, fő érdeklődési területei a C# és a C++ programozás, illetve a multiplatform alkalmazásfejlesztés. Részt vesz a tanszék oktatási munkájában, konferenciákon, workshopokon ad elő.

  • 15:45
  • Kávészünet
  • 16:00
  • Android 5.0 (Lollipop) újdonságok
  Az előadásról

  Vadonatúj külsőt kapott a világ legnépszerűbb operációs rendszere, és a fejlesztői lehetőségek is drámaian átalakultak. A workshop bemutatja az új API-k által nyújtott lehetőségeket, kipróbáljuk a megújult Notification API-t, a kibővült fotós API-kat, valamint a Job API-t. Szól lesz a Dalvikot váltó Android Runtime sajátosságairól és a Holót váltó Material Design-ról is. A workshop követéséhez Android Studio és SDK Tools legfrissebb kiadása, valamint Android SDK 5.0 szükséges.

  Fekete András

  BME

  András a BME-AutSoft Kft. Android fejlesztője. A kis zöld robottal 4 éve kötött barátságot, azóta is jól kijönnek egymással. Ennek gyümölcseként részt vett több K+F projektben, valamint a Play Store-ból is elérhető Simple mobilalkalmazás fejlesztésében is. Ezen kívül OSGi, Javascript és Java EE tapasztalatokkal rendelkezik. Szabadidejében a sportokat részesíti előnyben, jelenleg a funkcionális edzés a kedvence.

  • 19:45
  • Zárás

QBF15 terem (földszint)

  • 12:00
  • Drótvázak és prototípusok
  Az előadásról

  A gördülékeny felhasználói élmény elérése nem csupán ötletek és programozói tudás kérdése: tervezési, tesztelési és kommunikációs feladat egyben, már jóval az első kódsor leírása előtt. Hogyan próbálhatnánk ki, működik-e az elképzelésünk, anélkül, hogy leimplementálnánk? A jó prototípus egyfajta időgép, amivel betekintést engedhetünk a jövőbe, hogy szükség esetén még időben változtathassunk rajta. Egy lényegre törő képernyőterv megbízható támpont a dizájnernek és a fejlesztőnek egyaránt, ami egyértelműsíti a szöveges specifikáció gyakran bonyolult összefüggéseit. A workshop során megismerkedünk a vázlatok egyedi jellemzőivel, és rajtuk keresztül a kiforrott prototípushoz vezető folyamattal, illetve egy konkrét eszköz használat is kipróbáljuk. A workshop követéséhez az Indigo Studio ingyenes Lite kiadására lesz szükség.

  Nagy Dániel

  BME

  Nagy Dániel szoftverfejlesztő és UX tervező, így az érme mindkét oldalát ismerve igyekszik ösvényt találni a felhasználók rejtett, első ránézésre homályos igényei és a fejlesztők egzakt specifikáció iránti jogos vágya közt. A BME AUT tanszékén futó szoftverergonómiai projekteken túl UX konzultációkon és workshopokon segít a szoftverek világát barátságosabb irányba terelni, 2012 óta az egyetem "Felhasználói felületek ergonómiája" c. tárgyának keretein belül is.

  • 13:45
  • Kávészünet
  • 14:00
  • Knocking Gestures: egy új interakció a mobilodon
  Az előadásról

  Hogyan léphetünk a mobileszközeink kijelzőin kívülre az interakciókat illetően? Ez a workshop egy, a korábbi nevén Distinction Research Lab (ma Skyscanner Budapest) keretein belül született projekten alapszik. A kutatás során a csapat egy olyan keretrendszert hozott létre, amely egy igazán új interakciót, a kopogás gesztusát adja hozzá az okostelefonok és tabletek eszköztárához. A workshop célja, hogy rávilágítson ezen új dimenzióban rejlő lehetőségekre egy iPad demo app segítségével. A workshopon való részvételhez alapszintű iOS és Objective-C programozási tudás, illetve előretelepített Xcode 6.1 szükséges.

  Kolozsvári Zoltán

  UI/UX Designer, Distinction/Skyscanner

  Kolozsvári Zoltán a Distinction mobilapp-fejlesztő startup designere - komoly tapasztalatokkal a vizuális kommunikáció és mobildesign terén. A 2013-as Portfolio Night All-Stars cím magyarországi nyertese, és az idegen nyelvek, valamint a csillagos ég nagy rajongója.

  Kárai Tamás

  Distinction/Skyscanner
  • 15:45
  • Kávészünet
  • 16:00
  • A Swift programozási nyelv
  Az előadásról

  Vadonatúj programozási nyelvvel jelentkezett idén az Apple, a Swift-workshopon ennek alapjait és legfontosabb funkcióit tekintjük át. A hangsúly a gyakorlatban leginkább használatos és tapasztalataink szerint a leginkább problémás területeken lesznek (optionals, casting, memóriakezelés, closure-ök), így a résztvevők repülőrajttal indulhatnak saját Swift-projektjeikben. Az alapozás után sort kerítünk az exotikusabb lehetőségekre is, az Objective-C-vel való együttélésre, illetve az Apple-féle és külső keretrendszerek, library-k Swiftben történő használatára. A workshop követéséhez Xcode 6-ra lesz szükség.

  Kelényi Imre

  egyetemi adjunktus, iOS technical lead, BME

  Imre több mint 10 éve foglalkozik mobilszoftver-fejlesztéssel. Készített alkalmazásokat Symbianra (pl. a világ első mobilos BitTorrent kliensét), Windows Phone-ra, de az utóbbi években már főként csak az iOS-re koncentrál. Oktat a BME-n, az AIT-n és különféle helyeken tart tanfolyamokat, többek között a HWSW App! képzésben. Az oktatás mellett iOS technológiai vezetőként dolgozik a BME-AutSoft Kft-nél, ahol próbál minél több időt tölteni a tényleges fejlesztéssel.

  • 19:45
  • Zárás

QB203 terem (2. emelet)

  • 16:00
  • Android Wear programozás
  Az előadásról

  2015 - az okosórák éve lehet, a területen pedig a Google már hónapok óta jelen van. A workshopon az Android Wear platform programozásának kezdő lépéseivel ismerkedünk meg. Átnézzük, milyen újdonságokat hoz a platform, milyen megkötésekkel lehet megszólítani és megszólaltatni, majd három egyszerű példán keresztül kipróbáljuk az API izgalmas új képességeit. A workshop követéséhez Android Studio és SDK Tools legfrissebb verziója, valamint Android SDK 4.4 és 4.4W szükséges, de jól jöhet egy (minimum) Android 4.3-at futtató telefon is.

  Nyitrai István

  BME

  2010 óta foglalkozom Android fejlesztéssel. Számos egyszerűbb alkalmazás mellett, korábban a Koin fejlesztésében is részt vettem. Szabadidős munkáim közül az Idegen Szavak Gyűjteményére vagyok büszke, ami 10000+ telepítéssel és kb. 8000 aktív felhasználóval büszkélkedik. Rendszeresen ismerkedem a legújabb fejlesztést segítő eszközökkel. Hobbi szinten futok és rádiózok, csak, hogy párat említsek.

  • 19:45
  • Zárás

Ha tetszik a program, csatlakozz hozzánk!

Az App! a HWSW informatikai kiadó konferencia- és képzésmárkája. Filozófiánk itt is ugyanaz, mint informatikai kiadványainknál: a tartalom szent és sérthetetlen.
A tartalomhoz az arculatot pedig a mito adta.

Kapcsolat

Így juthatsz oda

 • Autóval

  A rendezvényt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Q épületében tartjuk, a pontos cím: 1117. Budapest, Magyar Tudósok körútja 2. A környéken a parkolás ingyenes, de a várható tömeg miatt ettől függetlenül tiszta szívből ajánljuk a tömegközlekedést.

 • Tömegközlekedéssel

  A helyszín változatos tömegközlekedési eszközökkel érhető el. A 4-es és 6-os villamosról a "Petőfi-híd, Budai hídfő" megállónál kell leszállni, innen pár perces sétával elérhető a BME Q épület, hasonlóan közel van a 103-as busz "Pázmány Péter sétány" megállója is és a 153-as és 154-es busz (Egyetemváros - A38 hajóállomás). A 212 buszjáratról a Schönherz kollégium előtt (Budafoki út / Szerémi sor) kell leszállni, innen pár perces séta a Q épület ahová az igazi ínyencek hajóval is érkezhetnek (Egyetemváros megálló).

scrollTop