HWSW mobile!

Mobiltermék-fejlesztési konferencia

Kiemelt támogatók

 • Madhouse
 • Microsoft
 • Sanoma MDC
 • Migeran
 • xLabs

Programok november 19. (csütörtök)

 • Színházterem

Plenáris előadások (Színházterem)

  • 09:00
  • Megnyitó

  Gálffy Csaba

  főszerkesztő, HWSW

  Csaba 2011-ben csatlakozott a HWSW szerkesztőségéhez, munkája főként a nagyvállalati számítógépes rendszerek alkalmazott technológiái, valamint a terület meghatározó gazdasági és üzleti trendjeinek elemzése.

  • 09:05
  • Ne pénzért menj startuphoz dolgozni
  Az előadásról

  Ha egy témáról már sitcom is készül, az biztos jele a mainstreamizálódásnak. A startup világgal most pontosan ez történik, ugyanakkor annak ellenére, hogy egyértelműen bekerült a közgondolkozásba a terület, a legfontosabb emberek, a fejlesztők kevés reflektorfényt kapnak. Ez nem feltétlenül baj, azonban az már igen, ha a kevés információ miatt kihasználják őket megbízóik. Vajon hogyan lehet még egyszer valakinek akkora szerencséje, mint annak a szobafestőnek, akit Steve Jobs annak idején pénze híján Apple részvényekkel fizetett ki? Hogy éri meg legjobban fejlesztőként startupnál dolgozni? - ezt a kérdést válaszolja meg Oszkó Péter.

  Oszkó Péter

  alapító, a Power Angels befektetői hálózat vezetője, OXO Labs

  Oszkó Péter karrierje első évtizedét nemzetközi tanácsadócégeknél töltötte, ahol a ranglétra aljáról egészen a vezető cégtársi és elnök vezérigazgatói pozícióig jutott. Ezt követően a pénzügyi válság idején egy évre válságkezelő pénzügyminiszteri posztot vállalt, majd technológiai cégekre fókuszáló kockázati tőkebefektetőként tért vissza az üzleti életbe. Jelenleg saját alapítású cégcsoportjával, az OXO csoport különböző tagvállalataival kezdő fázisú technológiai és kreatívipari cégeket támogat, illetve ilyen cégekbe fektet be, valamint segíti őket a nemzetközi terjeszkedésben.

  • 09:20
  • Okostelefon használók: megvan a kétharmad!
  Az előadásról

  Két év alatt kisebbségből minősített többségbe kerültek a hazai felnőtt internetezők között a rendszeres okostelefon használók. Kik ők, milyen eszközzel rendelkeznek, honnan szerezték be azt és mire használják? Az eNET 2013 ősze óta negyedszer vizsgálta meg a hazai mobil- és okostelefon felhasználókat - friss számok első kézből a HWSW mobile! konferencia résztvevőinek.

  Pintér Róbert

  mobilkutatás-vezető, eNet

  Pintér Róbert PhD, kutatásvezető, eNET. Szociológus, online és okostelefon kutató, az eNET mobil kutatásokért felelős kutatásvezetője, valamint 3 szeretnivaló gyermek édesapja. Rendszeres előadó a hazai mobilos konferenciákon, ahol az okostelefon trendekről, terjedésről és jövőről beszél leggyakrabban.

  • 09:40
  • Runtastic Premium & In-App purchases - an evolution of monetization

  Vahid Gharaei

  Business Development Manager, Runtastic

  Vahid Gharaei is responsible for Business Development in Europe and Asia for Runtastic. He is focused on increasing Runtastic's presence in Europe, initiating and managing business relationships and investigating new technical partnerships. Vahid was previously a team member at Sophos, Microsoft and Caseking in a variety of roles. He specialized in technical topics, as well as international marketing and business development leadership roles. He's an avid fan of new technologies and loves to travel to the corners of the Earth - both in a professional, as well as private, capacity.

  • 10:00
  • Web, mobile and financial services
  Az előadásról

  The financial sector is traditionally slow to adapt, which enabled some new services to flourish. How can the industry adapt new technologies faster, understand the customers and fend off the new competition?

  Brian Maguire

  Enterprise Architect, ex-Las Vegas Sands

  Experienced solution architect, program governance & delivery expert. Employed by companies to help them think ”outside the box” and manage both new initiatives and complex transitions from legacy environments to modern deployment models. I have worked on both sides of the vendor/client engagement model. My approach to projects can be summed up as “If you want something you do not have, be prepared to do something you never did”.

  • 10:20
  • Get ready for the pain and pleasure

  James Digby

  Interim CEO, Ximein
  • 10:40
  • Kávészünet

Felhasználó és élmény (Kupolaterem)

  • 11:00
  • User research - mi ez, mire jó és hogyan add el?

  Ginter Zsófia

  Skyscanner
  • 11:20
  • Tisztán kutatás: a MÁV automatáinak esettanulmánya

  Németh Ádám

  UX Designer / Researcher, UX Stratégia

  "Olyan speckót adunk hogy utána már csak gépelni kell" - mondják a UXStratégia ügyfelei. 2004 óta volt idő kitapasztalni, hogy is kell, mivel a BME-n végzett, fejlesztőként és fejlesztési vezetőként sok évet dolgozó Ádám pontosan tudja, mi kell a félreértésmentes programozáshoz. Csapatával az ügyfeleiknek átlátható terméktervezési folyamatokat, a felhasználóknak pedig rengeteg kutatást és tesztelést, így rájuk tervezett felületet biztosítanak. A Berlinben és Londonban UX-essé lett "szoftverépítész" Magyarországon dolgozott többek közt a LogMeInnek, a PocketGuide-nak, az Emarsysnek és a MÁV-Startnak, ő a Krea 4 éves UX/UI képzésének UX szakmai felelőse is.

  • 11:40
  • A kontextus ereje a felhasználói kutatásban
  Az előadásról

  A Prezi Android csapatával augusztusban egy szokatlan kísérletet tettünk: guerilla kutatást végeztünk a budapesti reptéren. Azért mentünk, hogy az utazás közbeni mobilhasználatot figyeljük meg, és rapid interjúkat készítsünk a reptéren várakozó üzletemberekkel. Azonban saját meglepetésünkre is ennél sokkal többet tanultunk...

  Kovács Zsuzsanna

  UX Research Lead, Prezi

  2008 óta kutatja megszállottan a felhasználói viselkedést személyesen és távolról, kvalitatívan és kvantitatívan, szervezetten és gerillában. A Prezi kutatócsapatát vezeti, UX Budapest meetup-ot és Amuse konferenciát szervez.

  • 12:00
  • Modular and Bulletproof User Interfaces
  Az előadásról

  Working with bigger projects is often a challenge from the design standpoint. It’s important to optimise the design phase so that we can easily keep track of different interface elements across the site. Building an interface inventory is often the first step, with style guide and pattern libraries following the design process — serving as the project foundation. The final deliverable is always HTML and CSS, in form of building blocks and components that will allow you to easily build new templates and test for different use–case scenarios while your design remains bulletproof — even with future updates.

  Lucijan Blagonic

  Blagonic Brothers

  Lucijan has 10+ years experience of working on the web: planning, prototyping, designing and coding standards–compliant and semantic websites and interfaces. He is a strong advocate of responsive design, building mobile–first interfaces where loading speed and optimisation are a top priority, so the users can benefit most from your website. In the last several years he has specialised in building design systems which he delivers in form of styleguides and pattern libraries which empower developers to keep the design modular and consistent across the project.

  • 12:20
  • Designer & Developer együttműködés
  Az előadásról

  Az alapvető probléma az hogy általánosabb esetekben fejlesztő és designer vagy későn vagy egyáltalán nem találkoznak egy project kapcsán. Nemcsak nagyvállalati de startup szférában is tapasztalható jelenség. Ha viszont ez két fél sokkal előbb találkozna hatékonyabban és gyorsabban el lehet jutni célba. A fejlesztők többsége már nem egyezik meg azzal a képpel, amit az internet fest róluk! A drótvázak tervezés szakaszában nagyon sok olyan momentum kerülhet elő ami akár front-end akár back-end részről kihívást rejthet önmagában, amit ha kellő időben fel tud mérni a fejlesztő akkor a fejlesztési fázisban érdemben tud reagálni. Pontosítani tudjuk a teljes adatbázis és a fejlesztési modellt a meglévő tartalom típusok alapján és fontos javaslatokkal tehetünk egymásnak, ha már ebben a fázisban közösen látjuk a folyamatot.

  Gergócs Tamás

  Lead UX & UI Designer, Cheppers

  Digitális felületeket tervezek már 12 éve. A szép és használható digitális felület mindig is szívügyem volt. Az utóbbi öt évben kezdtem el komolyabban foglalkozni UX design-nal. Első mobil alkalmazásom több mint öt éve került az App Store-ba.

  • 12:40
  • Fejlesztés, design, üzlet - hogyan jön össze az app három oldala?

  Orosz Gábor

  Habár évek óta start up közegben dolgozom, de a karrierem első felében összegyűjtött nagyvállalati praktikák jobbik felét a mai napig megtartottam. Szeretek gyorsan mozgó, agilis csapatokban dolgozni, de gányolásról szó sem lehet, az alkalmazások, amiket építek, robusztus minták szerint épülnek, bővítésre és tesztelhetőségre kihegyezve. Végül, de nem utolsósorban igazi mobil mániákusnak tartom magam.

  Cseh Tibor

  Jingle
  • 13:00
  • Ebédszünet
  • 14:00
  • Mobil design csapdák

  Kollin Zoltán

  UX Director, Ustream

  A Ustream user experience csapatának vezetője. Több mint 8 éve foglalkozik ergonómiával, appok és webes felhasználói felületek tervezésével és felhasználói kutatásokkal.

  • 14:20
  • App teljesítmény gondok - okok és megoldások

  Fónagy Balázs

  UX Lead, Supercharge

  Balázs eredetileg online marketingesként kezdte karrierjét, majd felhasználói kutatások vezetése során merült el egyre jobban a UX világában. Úgy gondolja, hogy a kiemelkedő felhasználói élmény valójában a legerősebb ütőkártya lehet a marketing eszköztárában, így a két szakterület nem is áll messze egymástól. Tavasz óta a Supercharge mobil termékfejlesztő csapat UX törekvéseit vezeti. Legizgalmasabb feladatának a termékek UX stratégiájának kialakítását tartja: üzleti és felhasználói igények, célok között harmóniát teremteni.

  Kovács Balázs

  Chief Solution Architect, Supercharge
  • 14:40
  • Mi a teendő, ha az appom nem tökéletes?

  Mészár Anna

  UX kutató, Testbirds

  Annát leginkább az optimális folyamatok, a jó szolgáltatások, ügyfélbarát szemléletmód lelkesítik. Nagyra értékeli az akár apró, könnyen megvalósítható és mindeközben szellemes ötleteket, és azt a légkört, amelyben ezek az ötletek megszülethetnek. Kutatóként és kulturális antropológusként a probléma és a különböző nézőpontok árnyalt megértéséhez tud igazán hozzájárulni, ez az amiben leginkább otthon érzi magát.

  • 15:00
  • Gamification - vagy playification?
  Az előadásról

  Ahogy a hívószavakkal lenni szokott, foglyul ejtette a gamifikáció kifejezést az iparág. Hogyan lehet kiszabadítani? És mit jelent a gamifikáció 2016-ban?

  AlGharawi M. Attila

  Co-Founder, Xeropan

  AlGharawi M. Attila a Xeropan társalapítója és ügyvezetője tudja, hogy a tanulás és az oktatás jelenlegi formája a feje tetejére fog állni, mérhetőbb, játékosabb és automatizálhatóbbá válik. Megszállottja a mesterséges intelligencia és neurális hálók fejlesztésének és a gamifikáció magasabb szintre emelésének.

  • 15:20
  • Eltartja-e magát a UX?

  Zádori Adrienn

  UX Designer, IBM Budapest Lab - Ustream

  Az IBM Budapest Lab UX Designere. A nevéhez fűződik a NAV online adóbevallásának teljeskörű felhasználó kutatása és felhasználói élményének megtervezése. Jelenleg az IBM AI alapú videós megoldásán, a Watson Video Enrichment-en dolgozik.

  • 15:40
  • Legyen élmény a fizetés - vevőnek, eladónak egyaránt
  Az előadásról

  Hogyan lehet az elektronikus fizetéseket még vonzóbbá tenni vásárlónak és kereskedőnek egyaránt? Milyen UX kell a fizető felhasználóknak? Hogyan lehet, akár egy gombnyomással fizetni, biztonságosan és kényelmesen? Hogyan változtatta meg a fizetési szokásokat az Internet és a közösségi gazdaság ?Milyen műszaki vagy gazdasági innováció lehetséges még? Mit tanultunk az elmúlt másfél évben? Milyen kihívásokra mivel sikerült válaszolni? A kérdésekre a Barion társalapítója válaszol.

  Bíró Tamás

  Barion Payment
  • 16:00
  • Kávészünet

Mobil és fizetés (Kupolaterem)

Kód, ember és módszer (Színházterem)

Hirdetés és média (Jókai terem)

Workshop terem

Vállalat és biztonság (Jókai terem)

  • 14:00
  • Elektronikus ügyfélkiszolgálás tabletes e-aláírással
  Az előadásról

  Rengeteg szolgáltató szeretne áttérni üzleteiben a papírmentes ügyfélkiszolgálásra, de csak keveseknek sikerült eddig. A Telekom a magyar távközlési piacon elsőként innovatív megoldással állt elő: ügyfelei idén nyártól kezdve ügyintézésükhöz kapcsolódó dokumentumaikat nem papíron kinyomtatva, hanem egy erre a célra dedikált tablet kijelzőjén olvashatják és írhatják alá stylus pennel. Az előadáson választ kapunk az alábbi kérdésekre: Milyen felhasználási lehetőségek rejlenek egy tabletben, ami miatt nem aláíró pad-re esett a választás? Milyen üzleti és technológiai szempontok vezérelték a tablet és az aláíró szoftver szállítójának kiválasztását? Milyen MDM rendszer felügyeli a kihelyezett mobil eszközöket, miért pont erre esett a választás?

  Timár Veronika

  Magyar Telekom

  Veronika BME-n szerzett villamosmérnöki diplomával rendelkezik, több mint 10 évig a Telekom különböző technológiai szervezeteiben dolgozott fejlesztési menedzserként, majd szakértőként. Jelenleg több projektet vezet a vállalati működésfejlesztési területen. Hatékonyságnövelő projektjei közül legjelentősebb a tabletes e-aláírás bevezetése, mely a Telekom bolti kiszolgálási folyamatának papírmentesítését, egyszerűsítését, gyorsítását, és az ügyfélélmény növelését tűzte ki célul.

  • 14:20
  • Biztonságos BYOD az NN Biztosítónál
  Az előadásról

  Az NN Biztosítónak jelentős problémát okozott, hogy ügynökhálózatában mobilkészülékekre képtelen volt kiadni belső erőforrások elérését biztonságos módon. A S&T által bevezetett MobileIron lehetőséget adott arra, hogy a belső levelezését minden ügynök a támogatott platformok (iOS, Android, Windows Phone) bármelyikén, saját tulajdonú készülékéről meg tudja tekinteni.

  Kerékfy Miklós

  S&T Consulting Hungary

  Miklós kiemelt tapasztalattal rendelkező rendszermérnök a MobileIron Enterprise Mobility Management rendszerek és Cisco hálózati eszközök terén, azoknak egyedül vagy csapatban történő implementációjában és üzemeltetésében. Alap- és mesterfokozatú diplomáját a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán, mérnök informatikusként szerezte, infokommunikációs hálózatok, majd hálózatok és szolgáltatások szakirányon.

  • 14:40
  • Adatszivárgás elleni védelem (nem csak) Microsoft eszközökre
  Az előadásról

  Az előadás bemutatja a Microsoft megközelítését az adatszivárgás megelőzésére. A megoldásnak vannak kompnensei a Windows platformon kívül, az Azure-ben, a Microsoft alkalmazásokban (pl. Office), és az az Intune-ban is. Mivel ezek nem csak Windows eszközökkel működnek, az adatvédelem is kiterjed más platformokra is.

  Kovács Zoltán

  Microsoft
  • 15:00
  • IBM és Apple: mit jelent az együttműködés a gyakorlatban?
  Az előadásról

  Az IBM 2014 nyarán bejelentette, hogy globális együttműködés keretén belül olyan vállalalati megoldásokat fog nyújtani, amelyek kihasználják az Apple mobileszközök és az IBM technológiai képességeit. Az előadás során megnézzük az eddig elkészült alkalmazásokat és szolgáltatásokat, valamint azt, hogy ezek hogyan hasznosíthatók egy vállalat mindennapjaiban.

  Boa László

  IBM

  2009-óta az IBM-nél a hazai kiemelt ügyfelekért, 1 éve felhős és mobil megoldásokért felelős architect a régióban. Ahogy mások is, ő is próbál "fogást találni a felhőn" és kihasználva az innovatív technológiákat, üzleti megoldásokat tervez.

  • 15:20
  • iOS vállalati környezetben
  Az előadásról

  Hogyan és milyen mélységben integrálható a meglévő rendszerekkel az Apple okostelefonja? Hol vannak jelenleg a kihívások, és hol vannak a kész megoldások?

  Földesi Gábor

  B2B üzletágvezető, iStyle
  • 15:40
  • Mobileszközök és vállalati Wi-Fi
  Az előadásról

  Milyen kihívásokat jelent a mobileszközök kezelése a Wi-Fi rendszereknek? Mire érdemes odafigyelni Wi-Fi rendszer tervezésénél és kiválasztásánál?

  Husvéti Zsolt

  CEO tech and bizdev, biztributor

  Zsolt 2010 óta erősíti a biztributor csapatát, otthon van a hálózatok világában, de szívéhez legközelebb az IT Security áll. Disztribútorként számos projektre van rálátása, így nap mint nap testközelből találkozik az ügyfeleket érintő kihívásokkal és kérdésekkel.

  • 16:00
  • Kávészünet
  • 16:30
  • Mik a szoftverfejlesztések jogi buktatói?
  Az előadásról

  A témák, melyeket érintünk: Hogyan legyen tényleg a miénk a szoftver, amit kifizettünk? A chain of title hiánya, rossz vagy hiányzó specifikáció, jogátruházás kontra licenc és aknák a szerzői jogi törvényben. Melyek a support szerződések buktatói – biztos, hogy az update-re is szereztem jogot? És végül vannak-e jogi veszélyei a nyílt forráskódú szoftverek használatának?

  Dr. Horváth Katalin

  Sár és Társai Ügyvédi Iroda

  Dr. Horváth Katalin fő szakterületei közé tartozik a szoftverekkel, know-how-val és egyéb szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogátruházási, hasznosítási, felhasználási, licencia szerződések, az on-line szolgáltatásokkal kapcsolatos szerződések és szabályzatok elkészítése, valamint szellemi tulajdonjoggal kapcsolatos jogi tevékenység. Tagja a Magyar Szerzői Jogi Fórumnak, az LIDC-nek (Nemzetközi Versenyjogi Egyesület), a Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesületnek (MIE) és az AIPPI Magyar Csoportjának (Szellemi Tulajdon védelmére létrejött Nemzetközi Egyesület) valamint a Szerzői Jogi Szakértő Testületnek.

  • 16:50
  • Intenzív brainstorming és prototipizálás - partnerekkel?
  Az előadásról

  Code-a-thon: üljünk le a partnerekkel-megrendelőkkel és készítsük együtt az alkalmazás prototípusát. Mi ennek a kimenete, kik legyenek a résztvevők és élvezetes tud-e lenni ez? Az előadásban elmondjuk tapasztalatainkat az ilyen coda-a-thonokról és persze azt is, hogy mit várhatunk (és mit nem) az ilyen maratonoktól.

  Birtha Ákos

  CTO, Attrecto

  A győri székhelyű Attrecto Zrt. fejlesztési részlegének vezetője, a cég egyik tulajdonosa. Átfogó ismeretekkel rendelkezik a legnépszerűbb mobil platformok (Android, iOS, WP) mellett a web alapú technológiák területén, valamint az ezekhez köthető architekturális és projekt menedzsment kérdésekben. Feleségével és két lányával Győrben él.

  • 17:10
  • Agilitás az agráriumban: modellek és use case-ek
  Az előadásról

  Az agrárszektor az elmúlt években jelentős változáson ment át, köszönhetően az M2M és IoT ipari forradalmának. Előadásunk bemutatja a paradigmaváltást: technológiai megoldásokat, hazai és japán piaci trendeket tapasztalatok és use-case-ek alapján. Rávilágítunk arra, milyen típusú kihívások jelentkeznek, mennyire kell alkalmazkodni az ügyfél igényeihez, hogyan lehet az innovációt és agilitást ötvözni az agrárium komplex kihívásaival.

  Biró Attila

  ITware

  Biró Attila az ITware csapatában számos hazai és nemzetközi projektet vezet, valamint az ITware K+F projektjeiért felel. M2M és IoT területek szakértőjeként évek óta vezeti a japán fejlesztéseket.

  • 17:30
  • Zárás

AnKERT afterparty

Ha tetszik a program, csatlakozz hozzánk!

A HWSW informatikai kiadó rendezvényein is ugyanazt a filozófiát követjük, mint informatikai kiadványainknál: a tartalom szent és sérthetetlen.
A tartalomhoz az arculatot a mito adta.

Kapcsolat

Így juthatsz oda

 • Autóval

  A rendezvény a MOM Kulturális Központban kerül megrendezésre (1124 Budapest, Csörsz u. 18.). A helyszín nem MOM Bevásárlóközpontban található!


  Parkolni a MOM Park Bevásárlóközpont vagy a Larus Étterem és Rendezvényközpont mélygarázsában lehet, amely a Jagelló útról közelíthető meg. A parkolás mindkét helyszínen fizetős.

 • Tömegközlekedéssel

  A Széll Kálmán tér vagy a Déli pályaudvar felől érkezve a 61-es villamos Csörsz utcai megállójánál kell leszállni, a Ferenciek teréről pedig a 8-as vagy 112-es busz BAH-csomópont megállójáig kell utazni, innen a Gesztenyés-kerten keresztül pár perces sétával elérhető a MOM Kulturális Központ (1124 Budapest, Csörsz u. 18.). A helyszín nem MOM Bevásárlóközpontban található!

scrollTop