HWSW mobile!

Mobiltermék-fejlesztési, fintech és IoT konferencia

A konferencián 80 előadó fog fellépni, köztük nemzetközi vendégelőadók. Jelentős frissítést hajtunk végre az előadói gárdán is, előadóink legalább 80 százaléka friss, új arc lesz. A hagyományos témáink mellett önálló szekciót kap az IoT, a fintech, és az m-kereskedelem is, ezeken belül számos új leágazással, mint az Ipar 4.0, a biztonság vagy az adatvédelem.


Azoknak, akik még sosem jártak a konferenciánkon, kedvcsinálóként érdemes megtekinteni a tavalyi rendezvény programját, és képeit.

Kiemelt támogatók

 • Simple
 • Aruba Cloud
 • xLabs
 • MKB
 • MKB labs
 • Microsoft
 • Beckhoff
 • Migeran
 • Sportkártya
 • Kosárérték

Plenáris előadások (Színházterem)

  • 08:55
  • Megnyitó

  Gálffy Csaba

  főszerkesztő, HWSW

  Csaba 2011-ben csatlakozott a HWSW szerkesztőségéhez, munkája főként a nagyvállalati számítógépes rendszerek alkalmazott technológiái, valamint a terület meghatározó gazdasági és üzleti trendjeinek elemzése.

  • 09:00
  • Ethical Technology or Feudalism?
  Az előadásról

  The business model of mainstream technology (the Silicon Valley model) is based on farming people. The goal is to create a digital copy of you, own that copy, and exploit it as an invaluable proxy to manipulate your behaviour. It is part of a socio-techno-economic system we call surveillance capitalism. It is inherently extractive, exploitative, unethical, and incompatible with human rights and democracy. If the core of our business – the way we make money – is unethical, how can we expect our products to be ethical? The answer is, we can’t. Design without ethics is decoration. Thankfully, the Silicon Valley model is just one possible way to build technology. This talk will introduce you both to the problem and to alternative – ethical – ways to design and build technologies that are decentralised, free and open, and interoperable. The nature of the technologies we build and adopt determine no less than the type of society we live in today and in the future. Is that an authoritarian, feudal society ruled by monolithic all-knowing corporations or a democracy?

  Aral Balkan

  developer, activist, Ind.ie

  I’m a cyborg rights activist and one third of Ind.ie, a tiny not for profit working for social justice in the digital age. At Ind.ie, I work on Better, an ethically designed privacy tool that stops you from being tracked while surfing the web on Safari on iPhone, iPad, and Mac.

  • 09:20
  • Adatgazdaság - lehetőség hazai fejlesztőknek is
  Az előadásról

  Az adatalapú döntéshozatal lassan nem versenyelőny lesz, hanem a túlélés záloga. Hol tartanak ebben a hazai vállalatok? Néhány hazai és nemzetközi példán keresztül megpróbálom bemutatni hogyan érdemes gondolkodni a témáról, milyen lehetőségekkel és veszélyekkel lehet számolni - és hol van ebben a folyamatban a hazai fejlesztők helye.

  Major Gábor

  főtitkár, IVSZ

  15 év informatikai és 5 év fejlesztéspolitikai tapasztalattal a hátam mögött vágtam bele a hazai digitalizáció ügyének felkarolásába. A legjobbkor, a legjobb helyen, az IVSZ-ben sikerült olyan közeget teremteni, mely szabályozás, piac és közösségépítés területén érdemben tud a digitalizáció pozitív hatásainak elterjedésért tenni. Feladatunk, hogy nemzetközi példák bemutatásával, hazai tapasztalatok összegyűjtésével állami, ágazati, vállalati szinten egyaránt kapaszkodót tudjunk nyújtani az érdeklődők számára.

  • 09:40
  • Fejtél-e már tehenet mobilappal?
  Az előadásról

  Az előadás fókusza a mezőgazdaság egyik problémájára, illetve az arra adott első körös, IoT-alapú megoldásra, valamint annak továbbfejlesztési lehetőségeire irányul. A tejipar egyik aktuális, a termelést negatívan befolyásoló jelenségére kidolgozott fejlesztésünkkel fogom igazolni, hogy az IoT és a mobilalkalmazások ipari jellegű felhasználásának kombinációja az ipar egyik mérföldkőve. A fejőgépre egy Bluetooth LE hardveregységet csatlakoztattunk, ami nyomásmérő szenzort tartalmaz. Ipari mobil eszközön rögzítjük a méréseket és egyedi algoritmus alapján kiértékeljük, vizualizáljuk azokat. Megoldásunkkal körülbelül 30 százalékos tejhozam növekedés érhető el.

  Door András

  CEO, CodeVision

  A CodeVision egyik alapítója és ügyvezetője. Pályafutását webfejlesztőként kezdte, majd a J2ME és az iOS fejlesztés világában mélyült el. Az utóbbi években a vállalat fejlesztése mellett jellemzően üzleti elemzéssel, solution designnal és architekturális tervezéssel foglalkozik. A klasszikus end-user alkalmazások fejlesztésén felül kiemelkedően fontosnak tartja a belső felhasználású, illetve IoT-t érintő ipari alkalmazások fejlesztését.

  • 10:00
  • Modern, nyílt forráskódú mobilos architektúra, ami a csapattal skálázódik
  Az előadásról

  Ahogy egy mobil csapat növekszik, úgy kez egyre inkább recsegni-ropogni legtöbb ismert mobil architektúra. Ami egy 2-3 fős csapatnál még remekül működik, 10-20 főnél úgy-ahogy, és afölött egyre több gyakorlati nehézség vetődik fel. Ahhoz, hogy egy mobil architektúra akár több száz fejlesztő által is igazán használható legyen, alapvető szemléletváltás szükséges. Az Uber-nél az összes szóba jöhető architektúra vizsgálata után hoztuk létre a RIB arhitektúrát, egy iOS és Androidon átívelő megoldást. A fő tervezési céljaink a megbízhatóság, karbantarthatóság és fejlesztői hatékonyság támogatása voltak. Az előadásban beszélünk a motivációról, ami rávett arra, hogy egy újszerű architektúrát tervezzünk és röviden bemutatjuk, hogy hogyan is működnek a RIB-ek. A RIB architektúrára építve  az Uber appot 3 hónap alatt, 200 fejlesztővel írtuk sikeresen teljesen újra.

  Orosz Gergely

  Engineering Manager, Uber

  Mobilos fejlesztő az Uber amszterdami főhadiszállásán, korábban Londonban a Skype és a Skyscanner kötelékében dolgozott.

  • 10:20
  • egyeztetés alatt

  Egyeztetés alatt

  • 10:40
  • Kávészünet

UX és analitika szekció (Kupolaterem)

 • Szabályozás mint szervezőelv

  • 11:00
  • Regulations and digital rights - the big picture

  David Meyer

  technology writer, Fortune, Connected Rights

  David Meyer is a technology writer with more than a decade's experience. Although he's covered a wide spectrum of tech-related topics, his focus is largely on the policy decisions that are shaping our world.

  • 11:20
  • UX és GDPR – mi változik jövő májustól?
  Az előadásról

  Az előadás a májusban hatályba lépő új adtavédelmi uniós rendelet UX-szel kapcsolatos újdonságait járja körül, kitérve a hozzájárulás szabályaira, a cookie kezeléssel kapcsolatos új rendelkezésekre, és a beépített adatvédelem fejlesztés során figyelembe veendő új alapelvére is.

  Dr. Horváth Katalin

  Sár és Társai Ügyvédi Iroda

  Dr. Horváth Katalin fő szakterületei közé tartozik a szoftverekkel, know-how-val és egyéb szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogátruházási, hasznosítási, felhasználási, licencia szerződések, az on-line szolgáltatásokkal kapcsolatos szerződések és szabályzatok elkészítése, valamint szellemi tulajdonjoggal kapcsolatos jogi tevékenység. Tagja a Magyar Szerzői Jogi Fórumnak, az LIDC-nek (Nemzetközi Versenyjogi Egyesület), a Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesületnek (MIE) és az AIPPI Magyar Csoportjának (Szellemi Tulajdon védelmére létrejött Nemzetközi Egyesület) valamint a Szerzői Jogi Szakértő Testületnek.

  • 11:40
  • Adatmozgatás határokon át ma és a közeli jövőben
  Az előadásról

  Mára a piaci szereplők, a civil szervezetek és a magánszemélyek számára egyaránt érzékelhető tendencia az adatvédelem és az online személyiség-védelem területének egyre jelentősebbé válása. Kis késéssel, de annál nagyobb lelkesedéssel reagálnak erre a trendre hazai, uniós és nemzetközi szabályozók is, így a vonatkozó jogi környezet egyrészről bővül, másrészről szigorúbbá válik. Különösen igaz ez a határokon át történő adattovábbítások esetében, ahol a magánszemélyek, az online térben működő vállalkozások és a nemzetgazdaságok érdekei látványosan csapnak össze. Az előadás a száraz jogi megközelítés helyett ezt a kérdéskört trendek, példák és megoldások bemutatásával igyekszik közelebb hozni a hallgatóság számára.

  Tolnai Zsolt

  ügyvéd, Orbán és Perlaki Ügyvédi Társulás - OPL

  2013 óta ügyvéd, az Orbán és Perlaki Ügyvédi Társulás (OPL) tagja. Az ELTE ÁJK jogász szakának végzése alatt programozónak tanult és rendszergazdaként is dolgozott, így hamar olyan jogterületeken kezdett el mozgolódni mint a szoftverjog, az informatikai kereskedelmi szerződések és az adatvédelem. Ügyfelei között kiemelkedő szerepet kapnak a hazai és nemzetközi online szolgáltatásokat nyújtó cégek az e-kereskedelem, az e-fizetés és a big data világából.

 • Adatok és koncepció: a szükséges jó

  • 12:00
  • Magányos adatsilók alkonya
  Az előadásról

  Az adatok koncepciót nélkülőző felhalmozása gyakran reakció az adattudatosság hiányára. Az adatok kevés értékkel bírnak, ha azok nem fordíthatók felhasználói vagy technológiai viselkedések megállapítására. Ha a hatalmas mennyiségű adatok felhalmozása során kevés időt szánnak azok felhasználási céljainak kutatására, akkor azok feldolgozása rendkívül költséges, majd érdektelen lesz. Mindenhol, ahol nagy mennyiségű adattal dolgoznak ejön a pillanat, amikor a gondolkodásmód az adatgyűjtésről az adatfelhasználás felé gyorsul. Ez a gondolkodásmód a termékkultúra ugyanazon szintjén található, mint a termékminőség vagy a biztonság. A Skyscannernél sem más a helyzet: nap, mint nap olyan döntéseket kell hoznunk, amelyek segítenek az adatok minőségi felhasználásában oly módon, hogy ebből a felhasználóink profitálják a legtöbbet.

  Kéménczy Kálmán

  Principal Product Manager, Skyscanner

  Kéménczy Kálmán, principal product manager a Skyscannernél, ahol a mobil alkalmazások fejlesztésében résztvevő csapatok koordinálásában vesz részt. Feladata a Product, Growth és Marketing területek közötti kommunikáció szinkronban tartása, hogy azok eredményeképpen valós értékeket teremtsen a szervezet a felhasználóknak és az üzleti döntéshozóknak egyaránt. Kálmán korábban 6 évig dolgozott a Prezinél, ahol olyan technológiai területekért felelt, mint a rendering engine, security, infrastructure és data engineering.

  • 12:20
  • BI elvitelre
  Az előadásról

  Az üzleti intelligencia megoldások sem maradhatnak ki a mobiltechnológiák terjedésének fősodrából. Ebben az előadásban egy, a felhőben futó adatbázisra épülő BI megoldást mutatok be nektek a Tableau mobilalkalmazásán keresztül. Mobil dashboardok előre!

  Minkó Mihály

  Data Visualization Team Lead, Starschema

  A Starschema Kft adatvizualizációs csoportját vezetem, emellett meghívott előadóként tartok előadásokat a témában különböző oktatási intézményekben.

  • 12:40
  • Termék - koncepció - validálás. Az érzelmek és a ráció harca
  Az előadásról

  Egy termék-koncepciót vagy te validálsz, vagy az élet. Melyik a racionálisabb? A kérdés mindig az: a fejlesztési folyamat melyik pontján mennyibe kerül a kilépés. Na de tudjuk-e érzelmek nélkül, racionális szemlélni a termékünket? El tudjuk-e engedni az ötletet? Mi kell ahhoz, hogy elhiggyük, hogy a termék nem jó?

  Muszka Ágnes

  UX researcher, Testbirds

  Az elmúlt években több iparági szereplőnek – az online utazási irodától a bankszektorig – végzett UX kutatásokat, a termékfejlesztési ciklus összes fázisában: a koncepcióalkotástól az éles szolgáltatásig. Elemzőként odafigyel a felhasználók, valamint a terméktervezők gondolataira is. Vett már részt redesign projektekben üzleti elemzőként, és alkalomadtán funkcionális hibakereső tesztek projekmenedzsmentjével is foglalkozik. Szereti megérteni a "miérteket" és az emberek igényeit áttranszformálni fejlesztési feladatokká.

  Makkai Bianka

  UX researcher, Testbirds

  Felhasználói élmény kutatóként egyik feladata, hogy közelebb hozza a felhasználókat a termékek/szolgáltatások fejlesztőihez. Ennek lehet az az eredménye, hogy csak egy gombot kell átszínezni az oldalon, de az is, hogy alapjaiban kell átgondolni a terméket, mert a termékfejlesztők fejében más van a felhasználók viselkedéséről, mint ami a valóság. Munkája során találkozott már mind a két véglettel banki, telekommunikációs vagy start up termék esetén is, és minden esetben a legnagyobb kihívás a közvetítés a két fél között, hogy egy olyan termék születhessen, amely minden szereplő elvárásainak megfelel.

  • 13:00
  • Ebédszünet
 • Hogyan mérjünk embereket?

  • 14:00
  • UX Kutatás detektív módra - mit tanulhatunk az interjúkészítésről a profi nyomozóktól
  Az előadásról

  Empátia, kíváncsiság, titokzatosság - ez csak néhány azok közül a hasznos technikák közül, melyek jól jönnek mindenkinek, aki kutatásra adja a fejét. Az interjúkészítés pedig nem más, mint nyomozás. Mindkettő célja, hogy olyan titkok kimondására vegyen rá embereket, melyekről nem beszélnének feltétlenül mások előtt. Előadásomban pár híres detektív módszerein keresztül mutatom be a felhasználói kutatás során nélkülözhetetlen trükköket és gyakorlatokat.

  Kovács Zsuzsanna

  UX Research Lead, Prezi

  2008 óta kutatja megszállottan a felhasználói viselkedést személyesen és távolról, kvalitatívan és kvantitatívan, szervezetten és gerillában. A Prezi kutatócsapatát vezeti, UX Budapest meetup-ot és Amuse konferenciát szervez.

  • 14:20
  • Mérhető-e az ember - hogyan lesz egy beszélgetésből adat?
  Az előadásról

  A felhasználói élmény tervezés kapcsán ma már talán minden érdeklődő és szakmabeli is kívülről fújja, hogy teszteljük emberekkel személyesen az alkalmazásainkat. A gyakorlatban mégis sokszor elmaradnak ezek a tesztek, interjúk, mondván hogy nem adnak objektív képet az összes felhasználóra vonatkozólag. Emiatt sokan kizárólag a számszerűsíthető méréseket alkalmazzák a felhasználói igények és viselkedés feltérképezésére. Előadásomban konkrét példákkal mutatom meg, hogy hogyan igyekszünk a “minőségi vagy mennyiségi” vitát elsimítani és együtt alkalmazni a hagyományosan adat- és mérésközpontú ingatlan.comnál.

  Barcsi Viktória

  Design Lead, ingatlan.com

  Közel tíz éve foglalkozom digitális tervezéssel, menedzseléssel és fejlesztéssel. Az ingatlan.comnál két és fél éve vágtam bele a design csapat felépítésébe és működtetésébe. Emellett immár harmadik éve UX designt tanítok a Metropolitan Egyetemen a média designer szakos hallgatóknak.

  • 14:40
  • UX nagyvállalattól nagyvállalatnak
  Az előadásról

  Több száz alkalmazottat foglalkoztató cég mindennapi működése során a változatos tevékenységek összehangolásához eltérő felhasználói igényeket kell figyelembe venni. Ennek ellenére funkcionálisan teljes értékű és egységes megjelenésű alkalmazásokat kell tervezni. Miben más a nagyvállalatok számára tervezett felhasználói élmény és hogyan maradhatunk kreatívak a nagyvállalati kötöttségek ellenére? Az előadásban ezekre a kérdésekre keressük a választ.

  Gyovai Ágnes

  UX Designer, SAP

  2012 óta erősíti az SAP UX csapatát. Szoftverergonómiai és usability tesztelési tapasztalatait folyamatosan kamatoztatja a különböző felhő alapú szoftverek UI fejlesztésében. Design thinking coachként katalizálja kisebb fejlesztői csoportok kreatív gondolkodását.

 • Mérni csak pontosan érdemes

  • 15:00
  • Egy mérés nem mérés
  Az előadásról

  Az elmúlt 6 évben adatelemzőként/kutatóként sok-sok "felhasználó viselkedés elemzés" projekten dolgoztam és azt vettem észre, hogy a legtöbb cégnek egyszerűen nincs kutatási-stratégiája. Meg-meg csinálnak egy-egy elemzést, egy-egy tesztet és aztán - a gyakran hibás/félreértett - eredményeket rögtön bevezetik a termékbe. Az előadásban egy olyan keretrendszert mutatok be (sok-sok valós példával), ami adhat egy kis inspirációt arra, hogy milyen kutatásokat érdemes még csinálni, amik segítenek a tökéletes felhasználói élmény (és ezáltal a magasabb konverzió) elérésében.

  Mester Tomi

  adatelemző, Data36.com, Adatlabor

  A Data36 (angol nyelvű) blogján betekintést ad az online Data Analyst-ek mindennapi munkájába. Heti rendszerességgel ír bejegyzéseket Data Science, A/B testelés, konverzióoptimalizás, online kutatás és adatelemzés+kódolás témákban. Dolgozott a Prezinél, a svéd iZettle-nél és több kisebb online céggel is. Vendégszerző az O'Reilly, Crazyegg, Optimizely, UsabilityHub és egyéb más piacvezető cégek portáljain.

  • 15:20
  • Mitől lesz jó egy mérőszám?
  Az előadásról

  Milyen metrikákat érdemes választani és hogyan kell ezeket definiálni annak érdekében, hogy tiszta képet kapjunk a felhasználók viselkedéséről és az üzlet teljesítményéről.

  Csizsek Péter

  Data Scientist, ex-SoundCloud, Yeay

  Péter adatelemzéssel, szoftverfejlesztéssel és ezek határterületeivel foglalkozik. Jelenleg a Yeay nevű video platformnál dolgozik Berlinben.

  • 15:40
  • Mivel mérjem a mobil appom? Google Analytics vs. Firebase
  Az előadásról

  A Google új fejezetet nyitott a Firebase megvásárlásával és integrálásával a saját eszköztárába. A kérdés azonban még mindig nem eldöntött, hogy melyiket válasszuk egy új projekt tervezésekor. Megmutatom mik a pro és kontra érvek a két eszköz esetében.

  Bay Áron

  Digital Analytics Team Lead, Mito

  2007 óta foglalkozik PPC-kampányok menedzselésével, és 9 éve digitális analitikával. Szakmai pályafutása során több mint 1 milliárd Ft Google AdWords költést kezelt. 2013 óta a Google Regional Trainer státusz birtokosa, a Google saját szervezésű Akadémiáinak előadója. A PPC Pro szakmai facebook csoport alapítója és a PPC & Analytics Meetup főszervezője. 2015 óta a Mitónál Digital Analytics Team Lead pozícióban dolgozik, többek között az OTP, a Deutsche Telekom, a Decathlon és a Szerencsejáték Zrt. digitális analitika projektjein.

 • Jelen és jövő a UX-ben

  • 16:00
  • UX az iparban: kutatás és termékfejlesztés nehezített pályán
  Az előadásról

  Ha ipari felhasználásra tervezünk, talán mi vagyunk az elsők, akik mobil munkaeszközt adunk a dolgozók kezébe - egy drága gépekkel teli, néha szigorúan őrzött, esetleg veszélyes üzemben. "Akkor először is elmennénk megnézni, hogy dolgoznak az üzemekben" - jelenti ki lelkesen a designer, mire azonban ügyfelünk arcára pánik ül és megannyi akadályt sorol. Hogyan menedzseljünk feltáró kutatást és tesztelést egy erősen kötött környezetben? Milyen akadályokra számítsunk, hogyan alkalmazkodjunk és milyen design eszközöket használhatunk sikeresen B2B környezetben? - Gyakorlati tippek kutatástól prototípusig egy service designeről: kutatóknak, tervezőknek, projekt menedzsereknek.

  Nárai Csilla

  szabadúszó, service designer

  Stratégiai menedzsmentet tanultam, majd service designer lettem - jelenleg szabadúszóként dolgozom Budapesten és Berlinben, néha egyénileg, néha egy nagy termékfejlesztő ügynökség csapatában. Ügyfeleim között startup, magyar multi és globális iparvállalat éppúgy előfordult, mint non-profit szervezetek. Az elmúlt években sokat dolgoztam a kvalitatív kutatás és a service design számos eszközével a legkülönfélébb iparágakban - de ami biztosan közös volt, hogy minden projektben alig vártam, hogy előálljon egy termék (vagy szolgáltatás, ökoszisztéma), ami használóinak valóban kézzelfogható értéket ad, ügyfeleinknek pedig kimutatható gazdasági előnyt jelent.

  • 16:20
  • Az adatminőség UX vetületei
  Az előadásról

  A felhasználói élmény tervezés sok-sok változáson ment keresztül az elmúlt 20 évben. Ma már gyakori, hogy algoritmusok befolyásolják az emberek és gépek közötti kapcsolat minőségét. Ahhoz azonban, hogy ezek az algoritmusok jól működjenek, nem elég csak a tervezők leleményessége.

  Fábián Csongor

  Senior UX architect, Emarsys

  Csongor több mint 15 éve foglalkozik emberek és gépek kapcsolatának javításával. Jelenleg az Emarsys Marketing Platform AI termékekkel foglalkozó csapatában dolgozik. Emellett az xLabs Intenzív UX képzés szakmai vezetője. Hisz a workshopok teremtő erejében.

  • 16:40
  • UX feat. AI, avagy az emberarcú mesterséges intelligencia
  Az előadásról

  Miben tér el a UX tervezés, ha AI alapú terméken dolgozol? Mit kell máshogy csinálni, milyen képességet kell fejleszteni, hogy változik meg a kooperáció a csapattal? Esettanulmány az IBM Watson Video Enrichment UXéről.

  Zádori Adrienn

  UX Designer, IBM Budapest Lab - Ustream

  Az IBM Budapest Lab UX Designere. A nevéhez fűződik a NAV online adóbevallásának teljeskörű felhasználó kutatása és felhasználói élményének megtervezése. Jelenleg az IBM AI alapú videós megoldásán, a Watson Video Enrichment-en dolgozik.

IoT + VR + AI szekció

 • Ipar 4.0

  • 11:00
  • Így lesz gyorsabb IoT-d a peremeszközök megdolgoztatásával!
  Az előadásról

  Egy IoT-megoldás számos komponensből áll: szenzorok, Field Gateway-ek, egy felhős jelaggregátor, valósidejű feldolgozó (pl. Spark vagy Azure Stream Analytics), Big Data. Azonban gyakran jelentős kihasználatlan számítási kapacitás lapul a peremeszközökben (pl. Raspberry Pi-okban), amely kiaknázásával hálózati roundtripeket, és így komoly feldolgozási időt spórolhatunk. Előadásomban bemutatom az Azure IoT Edge-et, mellyel feldolgozó-szolgáltatásokat költöztetünk majd a felhőből a peremeszközökre.

  Farkas Bálint

  Technical Evangelist, Microsoft

  Bálint 10 éves kora foglalkozik informatikával. Microsoft rendszereken kezdte és az elmúlt 18 évben ezen nem is változtatott. Igyekszik lépést tartani a szakma rohamos fejlődésével, most épp a felhővel és adattudományokkal foglalkozik.

  • 11:20
  • IoT az ipari automatizálásban: gyártósortól az intelligens gyárakig az Ipar 4.0 szellemében
  Az előadásról

  Mindennapi életünket egyre jobban kitöltik az IoT-val kapcsolatos alkalmazások és eszközök. Az átlagembernek már gyakran fel sem tűnik, hogy ez mennyire beépült az életükbe, hisz alkalmazásuk teljesen természetessé vált. De mi a helyzet az iparban? Vajon mekkora potenciális igény lehet az IoT-re egy nagy üzemben? Mely területeken használható a technológia és mi a gyakorlati haszna? Hol tart jelenleg és merre halad? Milyen kihívásokkal kell szembenézni? Előadásomban bemutatom, hogy az IoT-val kapcsolatos technológiákat milyen módon tudjuk egy verseny- és profitorientált területen helyesen implementálni. Erre példaként egy olyan alkalmazási módot mutatok be, ahol a Microsoft Azure IoT Suite segítségével egy kollégium épületmenedzsmentje került megvalósításra. Második projektként egy jelenleg pilot fázisban lévő rezgésdiagnosztikai alkalmazás adatainak Azurba történő feltöltése, illetve PowerBI megjelenítése kerül terítékre, amely egy olyan projekt alapját képzi majd, ahol a fő cél a megelőző karbantartás. Eközben kitérek az intelligens gyárak kapcsolatának és az automatikus gyártás szervezés egy lehetséges változatára is, mely az SAP HANA technológiára épül.

  Cserpák Mihály

  Applikációs mérnök, Beckhoff Automation

  Rutinos alkalmazástechnikai mérnök, aki az ipari automatizálás terén nagy tapasztalattal rendelkezik. Szakterületei a folyamatirányítás, mérnöki tervezés, vezérlőrendszerek tervezése, SCADA-rendszerek, villamosmérnöki feladatok és PC-alapú automatizálás.

  • 11:40
  • Új kapukat nyit az IoT a parkolóházak digitalizálásánál
  Az előadásról

  Az előadásból kiderül, hogy a Parkl immár élesben is működő szolgáltatása mindezt milyen fejlesztésekkel és technikai háttérrel oldja meg, az IoT eszközök felügyeleti nehézségeitől kezdve, az Azure felhőben való üzemeltetésen át, a cross-platform mobilapp fejlsztési kihívásaiig. Mi az amikre nem gondoltunk a tervezéskor, és milyen kapukat nyit ki egy parkolóházak digitalizálása? A jól kiépített IoT infrastruktúrával többé nem gond a belvárosi parkolás. Nincs több felesleges körözés szabad helyekre vadászva, nincs több késés a parkolókeresés miatt, ráadásul egyszerűsödik és kedvezőbb lesz a fizetés is!

  Somogyi Zsolt

  Alapító, ügyvezető, Parkl
 • Műszaki mélyvíz

  • 12:00
  • Az IoT kihívásai es az 5G válaszai
  Az előadásról

  Az IoT rendszerek egyik alapvető építőköve a hálózat, amely megteremti a kapcsolatot az eszközök és az őket koordináló szolgáltatások, valamit a felhasználók között. A 4G után az 5G hálózatokat egyfajta evolúcióként fogják bevezetni, tehát ahelyett, hogy lecserélnénk azt, ami eddig volt, inkább kiterjesztjük, olyan irányba, hogy a speciális igényű rendszerek számára is megfelelő szolgáltatást nyújtson. Ilyen rendszerek például az IoT alkalmazások. Ezen belül, a hálózat szempontjából több technológiát és több funkciót különböztetünk meg. Az egyik legfontosabb különbség a Tömeges IoT (Massive IoT) rendszerek és a Kritikus IoT (Critical IoT) rendszerek közötti különbségtétel. A Kritikus IoT rendszerek esetén a magas rendelkezésre állás, elérhetőség, megbízhatóság a legfőbb jellemzők, a felhasználói pedig leginkább ipari és állami szolgáltatások. A Tömeges IoT rendszerek esetében támasztott tipikus követelmények között a hálózat szempontjából lényeges az élettartam növelés (battery life), a könnyű telepítés és az olcsó menedzselés. A hálzati biztonság minden esetben fontos követelmény. Az előadásomban a olyan 3GPP technikákat fogok bemutatni, melyeket az 5G égisze alatt szabványosítanak és melyek lehetővé teszik a Wide Area Low Power IoT eszközök kommunikációját, illetve integrációját a hálózatokba.

  Dr. Kovács Benedek

  Senior Specialist, Ericsson

  Informatikus és matematikus háttérrel rendelkezem, az Ericsson Magyarország Kft.-nél szoftvertesztelő pozícióban kezdtem 2005-ben. Később ugyanitt kutatással és rendszermérnöki feladatokkal, valamint innovation managamenttel, azaz cégen belüli startupok, új termékek kidolgozásával foglalkoztam. Hálózati mérnökként részt vettem a VoLTE (4G) hálózati rendszerek kidolgozásában és a megbízhatósági elemzésükben, jelenleg pedig 5G hálózatokkal foglalkozom.

  • 12:20
  • A múzeumok (NB)IoT-ja
  Az előadásról

  Elsőre egyszerű mérési és adatelemzési feladatnak tűnt, végül egy országos műtárgyvédelmi rendszer lett belőle. Az iparági és környezeti ismeretek fontossága a műszaki feladatmegoldás mellett. Mikor célszerű LPWA-t vagy NBIoT-t választani? Amennyiben a felhasznált multiszenzoros szenzor egység moduláris felépítésű, a ZigBee helyére csak be kell pattintani a használati helyzettől függő modult, a többi pedig már csupán szoftver korrekció és szolgáltatás kérdése, a rendszer pedig akár hibrid üzemmódban is működhet.

  Szabó Tibor

  Country Manger, Kern Communications Systems

  Tanácsadás - problémamegoldás - üzletfejlesztés - projektek - oktatás. Jellemezően az ezen pontok közötti területen mozogtam. Nagy multinak, kis cégnek, illetve filmeseknek is dolgoztam már. 1989-ben lehetett volna az első IoT projektem, de akkor még nem volt Internet. Telemetria, ipari mobil kommunikáció, M2M, IoT, IIoT, NB IoT - a technológia fejlődésétől eltekintve szinte mindig ugyanazt tesszük a kilencvenes évek óta, csak mindig átnevezik.

  • 12:40
  • A saját tervezésű ultralight IoT hardware előnyei és hátrányai
  Az előadásról

  A közeljövőben az Ipar 4.0 és a digitalizáció az energiaszektorban jelentős értékteremtő szereppel fog bírni a szolgáltatók és a felhasználók részére egyaránt. Az ehhez szükséges műszaki alapnak azonban olyan követelményeknek kell megfeleljen, ami gyors, rugalmas termékfejlesztést tesz lehetővé, minimális üzemeltetési és karbantartási költségek mellett. A CASON IoT Core modulja ennek szellemében készült, ultra alacsony fogyasztással és moduláris technológiájával a digitális és analóg jelek fogadására is képes, a modern LPWA alapú átviteli hálózatokon keresztül (LoRA, NB IoT). Előadásunkban a széleskörű piaci igények műszaki tartalomba foglalását mutatjuk be, az ezzel kapcsolatos különféle fejlesztői kihívásokkal együtt.

  Czike Zsigmond

  üzletfejlesztési igazgató, CASON

  A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karán olaj- és gázmérnökként végzett 2006-ban. Egyetemi évei alatt a miskolci székhelyű IND Kft-nél (ma Misys Digital Chanel) dolgozott IT adminisztrátorként. A diploma megszerzése után az E.ON Földgáz Storage Zrt.-nél helyezkedett el (ma Magyar Földgáztároló Zrt.) rezervoármérnökként, majd később kapacitásbővítési projektekben vett részt, projektmenedzserként. Ez idő alatt az ENSZ Gazdasági Tanácsának (UNECE) a földalatti gáztárolással foglalkozó európai és közép-ázsiai munkabizottságában szakértő delegáltként vett részt. 2011-ben üzleti elemzőként kezdett az IP Systemsnél, 2014-től a társaság értékesítési tevékenységét irányította. 2015. októbere óta a CASON Mérnöki Zrt. üzletfejlesztési vezetője, elsődleges feladata a termékportfólió összehangolása az üzleti és technológiai trendekkel, ügyféligényekkel. Jelenleg a társaság Ipar 4.0 és IoT fejlesztéseivel foglalkozik. Tagja az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesületnek (OMBKE) és a Society of Petroleum Engineers (SPE) nemzetközi olajipari szervezetnek.

  • 13:00
  • Válasszunk adatbázist IoT-hoz!
  Az előadásról

  Az IoT eszközök rengeteg adatot halmoznak fel. Legyen szó akár mérés adatgyűjtésről, akár kisebb projektről, például otthoni automatizálásról, célszerű alaposan körbejárni a lehetőségeket. Nem mindegy milyen adatbázist használunk. Ráadásul egy jó választással még a fejlesztésre szánt időből is lehet csökkenteni. Az előadásban a relációs adatbázisok hátrányairól, a NoSQL megoldásokról, ezen belül pedig a MongoDB-ről, mint a leggyakrabban használt nem relációs adatbázisról lesz szó.

  Csécsei Tamás

  Szoftverfejlesztő, Szintézis-NET

  Tamás középiskolás kora óta foglalkozik programozással és alkalmazásokat futtató szerverek telepítésével, üzemeltetésével, így lehetősége nyílt az alkalmazások fejlesztésétől egészen az üzemeltetésig átlátni a szoftverfejlesztési folyamatokat. Jelenleg egy Urban Farming IOT alkalmazás backendjének fejlesztésén dolgozik, ahol sikerült elmélyednie egy NoSQL adatbázis alapú megoldás rejtelmeiben.

  • 13:20
  • Ebédszünet
 • A kezdet - és a vég?

  • 14:00
  • Könnyű préda avagy egy újabb erősen szabályozott iparág?
  Az előadásról

  Az Internet of Things üzleti potenciálja óriási. De vajon mi is rejlik pontosan mögötte? Milyen technológiai és piaci trendek vannak hatással rá? Milyen jogi és szabályozási kihívásokkal kell szembenézni egy ilyen termék vagy szolgáltatás bevezetése során? Mik az aktuális szabályozási trendek és mi várható a jövőben? Egyre több ötlet és szolgáltatás jelenik meg a piacon az IoT jelenségre/technológiára építve. Egyes előrejelzések szerint hamarosan 50 milliárdnál is több ilyen aktív eszköz lesz. Amennyiben ez beigazolódik, pár év múlva a mostanitól jelentősen eltérő élményben lehet részünk nagyon sok mai szolgáltatásnál - de mégis milyen szabályozási háttérrel?

  Mester Máté

  Managing Partner, ExplicoTech

  Máté több mint tíz éves tapasztalattal rendelkezik a technológiai és távközlési szabályozás területén. Munkája során számos fontos projekt megvalósítását segítette és irányította, a kormányzat, magánszervezetek valamint Fortune500-as tech cégek számára. Az Explico Technél egy különböző szakterületeken edződött nemzetközi csapatot vezet. Projektjeik elsősorban az új technológiák bevezetésére, valamint a szabályozás technológiai szektorra gyakorolt hatásának meghatározására és elemzésére irányulnak. A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület elnökségi tagja, továbbá rendszeresen előad számos egyetemen és szakmai konferencián a kelet-közép-európai régióban. Máté korábban a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság stratégiai tanácsadójaként dolgozott, majd a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium osztályvezetőjeként folytatta karrierjét, ahol Magyarország soros uniós elnökségének ideje alatt az uniós távközlési jogalkotás koordinációjáért volt felelős, valamint részt vett Magyarország nemzeti digitális stratégiájának megalkotásában. Ezt követően a távközlési és technológiai területeken szerzett tapasztalatait a magánszektorban kezdte kamatoztatni, így éveken át ügyvédként dolgozott egy budapesti székhelyű nemzetközi ügyvédi irodában, az OPL-ben, valamint ezzel párhuzamosan a regionális szabályozási tanácsadással foglalkozó Explico CEE vezető tanácsadója volt. Jogi diplomáját a Pécsi Tudományegyetemen szerezte, ezt követően két évet töltött a finnországi Tamperei Egyetemen, majd Hollandiában szerzett LL.M. fokozatot a Tilburgi Egyetem Jog és Technológia posztgraduális képzésén.

  • 14:20
  • Why health startups succeed or fail?
  Az előadásról

  You launch a smart healthcare product. One doctor fears losing parasolvency, another is digital illiterate, public organizations don’t make decisions in time, private hospitals attack you as a competitor, IT providers don’t give you data, respective authorities are reluctant to issue permits, a potential partner give a commission to another company to carry out your idea, etc. In this situation, how to be successful with a health startup?

  Bene Bálint

  CEO, Bene Studio

  Balint gained his experience both at startups and enterprises, then co-founded Bene Studio, the first healthcare startup studio in Hungary, to help people live a healthier life. They focus on mobile first systems and IoT, expanded to Germany recently.

  • 14:40
  • (Egyeztetés alatt)
 • Mesterséges Intelligencia (AI)

  • 15:00
  • Deep Learning – az AI forradalma
  Az előadásról

  Kétség kívül az elmúlt évek egyik sikertörténete a Deep Learning, amely egyre több iparágban bukkan fel, és szállít sokszor meghökkentően jó eredményeket „klasszikus”, számítástechnikailag igen nehéz problémákon (önvezető autók, beszédtechnológiák, intelligens tartalomértelmezés, összetett idősorok becslése). Az előadás során arra keressük a választ, hogy vajon miben rejlik a Deep Learning sikeressége, és miben különbözik a korábbi tanuló, intelligens eljárásokhoz képest. Az is kiderül majd, hogy miért tekintik a Deep Learning elterjedését sokan egy új korszaknak a számítástechnikában (is).

  Kis Kornél István

  Machine Learning Engineer, Bosch

  Három éve foglalkozom intenzíven Deep Learning-el, gépi tanulással és adattudományokkal. A múltban Deep Learning alapú gépi beszédkeltő (Text-to-speech) rendszerek fejlesztésében vettem részt. Mindig is nagyon érdekeltek a legfrissebb autóipari trendek és technológiák, jelenleg ezeken dolgozom a Boschnál, villamosmérnök MSc végzettségem van.

  • 15:20
  • Objektum felismerés, arc detektálás, és személy azonosítás AI-jal
  Az előadásról

  Gondoljunk csak bele! Munkatársaink azonosítása egy beléptetés során, mindenfajta manuális interakció nélkül. Ügyfeleink bizalmának növelése azzal, hogy munkatársaink személyazonosságáról meggyőződhetnek ők maguk. Marketing szolgáltatás építése, ha az ügyfél lefotózza magát egy termékkel, vagy bizonyos objektummal. A felhasználási lehetőségek határtalanok, a kognitív szolgáltatás pedig tanítható. "Cogito ergo sum" - Gondolkodom, tehát vagyok. Amennyiben ez igaz lesz egy algoritmusra, azt úgy fogják hívni MI (mesterséges intelligencia). A kognitív szolgáltatások lehetővé teszik, hogy kilépjünk a normál lineáris gondolkodásmódból, amit egy IT rendszerről eddig gondoltunk, és az egyszerű HA-AKKOR gondolatmentet OK-OKOZATI összefüggésre cseréljük. A kognitív szolgáltatás a különböző piaci helyzetekben kínál megoldásokat.

  Répászky Lipót

  Ügyvezető igazgató, NAVA

  Répászky Lipót kommunikáció-technikai mérnökként végzett 2007-ben a gödöllői Szent István Egyetem Gépészmérnöki karán, ahol audiovizuális szakterületen diplomázott 8/16/35 mm-es filmek és analóg szalagok (beta, coll, VHS) digitalizálási megoldásaiból. Két év tanszéki munka után broadcast rendszermérnökként csatlakozott a NAVA IT csapatához, ahol feladata a hosszútávú tárolás és videó kódolási megoldások kidolgozása volt. 2014-től műszaki vezető, majd 2016-tól a NAVA ügyvezetőjeként fő feladatának tekinti egy korszerű, humán bölcsész szaktudás mellett a gépi (kognitív) tudás egyesítésével egy hosszútávú, nyílt, közösségi archívum létrehozását. “Egy folyamatosan növekvő archívum üzemeltetése közben fellépő változások, olyan kihívások elé állítják az itt dolgozókat, melyekre adott reakciók nem azonnal, hanem később jelentkeznek, így például egy rosszul megválasztott kódolási technika alkalmazása, vagy metaadat-térben történő hibás formátum használata évekig tartó rendrakást igényel. Ezek azok a kihívások, amikben úgy érzem jó csapatként tudunk együtt döntéseket hozni, és majd 40-60 év múlva is egy működő és használható archívumot találnak a nava.hu (vagy akkor ki tudja milyen virtuális valóságba mutató) portálra érkező felhasználók.”

  • 15:40
  • Az olvasás élménye vakoknak és látássérülteknek AI-jal
  Az előadásról

  A GlovEye egy speciális, a Microsoft AI technológiáját kiaknázó, egyetemisták által fejlesztett kesztyű, amely segítségével vakok és gyengénlátók bármilyen nyomtatott szöveget el tudnak olvasni Braille-írásként. Az ötlet a 2017-es magyarországi Imagine Cup győztesse, továbbá a világdöntőben, a Microsoft amerikai központjában is bemutatásra került. Az előadáson az eszköz működésének részletes bemutatása mellett arról is szó esik, hogyan született meg az ötlet, miként formálódott és dolgozott együtt hónapokon keresztül a csapatot alkotó négy egyetemista, és melyek voltak a legfőbb kihívások a fejlesztés során. Napjainkban majdnem 300 millió vak és gyengénlátó ember él világszerte. Kutatások támasztják alá, hogy számukra a Braille-írás számos előnyt nyújt: magasabb jövedelmet, magasabb iskolai végzettséget és jobb elhelyezkedési lehetőségeket. Ennek ellenére mégis csak a látássérültek 10%-a ismeri a Braille-írást. Erre a problémára ad választ a GlovEye.

  Fülöp Ádám

  Alapító, GlovEye

  Fülöp Ádám a GlovEye projekt vezetője és szoftverfejlesztője, illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnökinformatikus mesterszakos hallgatója. Az innováció iránti érdeklődése töretlen: ért már el sikereket bankkártyák használatát biztonságosabbá tevő banki innovációval, megálmodója egy innovatív, kiterjesztett valóságot alkalmazó marketingeszköznek, nem utolsó sorban pedig újszerű élményt nyújtó videojátékok fejlesztésével is foglalkozik.

 • Virtuális Valóság (VR)

  • 16:00
  • Design engine fejlesztés VR környezetre
  Az előadásról

  VR/AR technológiák új dimenziót hoznak az ember-számítógép kommunikációba; sok iparág mellett a tervezés, design, CAD/CAM területeken is alapvető, több évtizedes alkotási folyamatokra fognak hatást gyakorolni, megreformálni. Ezért a VR/AR szoftver, saját design engine fejlesztésével kapcsolatos tapasztalatinak osztjuk meg, amely tanulságos lehet minden fejlesztő számára.

  Kárpáti Zoltán

  Alapító tulajdonos, ügyvezető, Leopoly

  A Leopoly egyik alapító tulajdonosa és ügyvezetője, több mint 10 éves tapasztalattal a virtuális valóság termékek területén. Vettem már részt VR/AR szoftver és hardver fejlesztésben is, piacra vitelében, üzleti hasznosításában, értékesítésben.

  • 16:20
  • Így fejlessz oktatásra virtuális valósággal!
  Az előadásról

  Ismered azt a viccet, amikor a matematika tanár találkozik a projekt menedzserrel és az bemutatja a programozó barátjának? Nem, ez valójában nem egy vicc, hanem a VR Math projekt kezdete. A VR Math egy olyan oktató alkalmazás, ami VR és AR segítségével segít megérteni, vizualizálni a térgeometriát, így téve egyszerűbbé az ismeretek elsajátítását. Ebből lett egy prototípus, a projekt pedig már megjárta Londont, Dubait, Szingaprt és San Franciscót is, jelenleg pedig a Dubai Future Accelerate része. Hogyan fejlesztjük, és mi van a háttérben?

  Mészáros Kornél

  CTO & co-founder, VR Math

  Mészáros Kornél technológiai vezető és társalapító a VR Math-t is fejlesztő VR-AR Educationnél, több mint 5 éve foglalkozik játékfejlesztéssel és közel 3 éve a virtuális- és kiterjesztett valóság fejlesztések megszállottja.

  • 16:40
  • A VR technológia használata a testedzésben
  Az előadásról

  Előadásunk ismerteti, hogy jelenleg a virtuális valóságban milyen hardveres és szoftveres fejlesztői lehetőségek rejlenek, illetve milyen lehet egy a fizikai rehabilitációt a szórakozással párosító egészségügyi VR program. Az agy a szemen keresztül minden információra reagál, akkor is, ha ez csak egy film, vagy álmodunk éppen. A beérkező ingerek végig futnak egy reflexkörön, szükség esetén aztán mozgást kiváltva. Erre alapozta tevékenységét a VRrehab, amely a VR technológiát a legmagasabb szintű testedzés szolgálatába állította.

  Pap Andrea

  Alapító-tulajdonos, VRrehab

  Szakmám elhivatott tagjaként mindig a legújabb, legteljesebb megoldások híve voltam. Gyógytornászként 14 éve a teljes rehabilitáció és a legnagyobb eredmény elérése a célom. Az ICAROS-VR-ral megvalósult számomra a legmagasabb szintű mozgásterápia. Hiszek abban, hogy munkámmal az emberek jólétét szolgálom, és maradandó eredményt adhatok.

  Pelyhe Ádám

  Alapító-tulajdonos, VRrehab

  Rendezvényszervezőként és szabadidő-ipar fejlesztőjeként folyamatosan figyelem a trendeket és újdonságokat.hazai és nemzetközi szinten is. A VRrehabbal lehetőségem nyílt a már meglévő technológiákat továbbgondolni és más környezetbe átemelni.

FinTech szekció

 • Fintech: itt vagyunk most, és ide tartunk

  • 11:00
  • Mobilfizetés, avagy a fintech és e-commerce trójai falova
  Az előadásról

  Android Pay, Apple Pay, Amazon Pay, PayPal wallet és még sorolhatnánk. Ma már nem az a kérdés, hogy a tech és e-commerce óriások milyen mobilfizetési megoldással rendelkeznek. Nem is azt a kérdést érdemes csak feszegetnünk, hogy milyen hatással lesznek a bankok fizetésforgalmi bevételeire - erről is lesz azért szó. De főleg arról, hogy a mobilfizetésen keresztül mi is valójában a végcél? Google, Apple, Facebook, Amazon, PayPal. Ezek a cégek nem termékben gondolkodnak, ökoszisztémában. Mire számíthatunk akkor, ha a mobilfizetés csak a trójai faló?

  Egri Szilvia

  alapító, FemTechLab

  Március óta saját vállalkozását építi. Célja, hogy az ügyfelek számára értékkel bíró, intuitív, élményszerű digitális pénzügyi szolgáltatások szülessenek. Megszállottan kutatja az újfajta technológiákban rejlő lehetőségeket és elemzi, hogy az alakuló ökoszisztémák miképpen alakítják át a pénzügyi közvetítői rendszert. A bankszektorból 20+ év után ugrott ki. Az utolsó 5 évben az Erste Bank Digitális Csatornák osztályának vezetőjeként a bank web és mobilapplikációkra épülő szolgáltatásainak fejlesztéséért volt felelős.

  • 11:20
  • A hazai fintech piac dinamikája - mit láttunk, és mit várunk?

  Egyeztetés alatt

  • 11:40
  • A mobilfizetés kora - ezt tanultuk meg egy nyár alatt a műfajban
  Az előadásról

  A Simple alkalmazás mobilfizetési megoldásával a júniusi bevezetés óta már több mint 400 ezer alkalommal fizettek. Miért ilyen népszerű a fizetés ilyen új formája? Mennyien használják pontosan? Csak egy „one-hit wonder”-ről van szó vagy változnak a fizetési szokások? Ezekre a kérdésekre adunk válaszokat a saját példánkon keresztül.

  dr. Al-Absi Gáber Seif

  ügyvezető-helyettes, üzletfejlesztési és értékesítési vezető, OTP Mobil

  2013 óta az OTP Mobil üzletfejlesztési és értékesítési vezetője, amely szerepkörben többek között a cég PSP szolgáltatásának indulása is az irányítása alatt történt. Több vállalkozást is alapított, amelyek mind az online vásárlást és értékesítést helyezik a középpontba. A tanulmányait a pécsi egyetemen végezte el, ahol doktori címet is szerzett pénzügyi jogból.

 • Ügyfélélmény: hogy csináltuk, hogy kellene, hogy lehet majd

  • 12:00
  • Banki digitális csatornák: megfelelnek az elvárásoknak a bankok?
  Az előadásról

  Óriási lendülettel vetette bele magát a bankszektor a digitális csatornáik megújításába. De tudjuk, hogy mit várnak az ügyfelek? Tudjuk, hogy mit tartanak fontosnak az ügyfelek a digitális csatornákban? És mennyire felelnek meg ezeknek az elvárásoknak a bankok? A Testbirds 500 fő bevonásával zajló kutatást készített e kérdések megválaszolására…

  Bartha Gizella

  Senior UX researcher, Testbirds

  Az elmúlt 3 évben több mint 50 termék közel 200 kutatását végezte. Célja mindig a felhasználók megértése, folyamatosan a miértekre keresi a választ, hogy a termékek fejlesztése során az ügyfél-elégedettség növelése lehessen a fókuszban. Legutóbbi kutatása során kollégáival a bankszektor ügyfeleit vizsgálta, hogy meghatározza a digitális csatornákkal kapcsolatos elvárásokat és elégedettséget befolyásoló tényezőket.

  • 12:20
  • Minden az azonnali fizetési rendszerről
  Az előadásról

  Az azonnali fizetés bevezetése nem csak a legfeljebb öt másodperces pénzátvitel miatt fontos: a megoldásegy sor új, innovatív pénzforgalmi szolgáltatás előtt nyit kapukat, az integrált hűségprogramoktól a személyre szabott kedvezményekig, de a másodlagos azonosítókra építő, kényelmes fizetéskezdeményezésben is kulcsszerpe van. Hogyan működik pontosan ez a rendszer? Milyen további lehetséges felhasználási területei vannak? Az alaprendszer milyen kiegészítő szolgáltatások létrehozását teszi lehetővé? Többek között ezekre a kérdésekre kapunk választ Takács Kristóf, az MNB vezető közgazdasági elemzőjének előadásában.

  Takács Kristóf

  vezető közgazdasági elemző, MNB
  • 12:40
  • Fizetési innovációk és élmény mobil környezetben
  Az előadásról

  A felhasználók közel 20%-a azért lesz kosárelhagyó, mert valamilyen problémába ütközött a fizetési folyamat során. Bár mind a tartalmi, mind a kereskedelmi oldalak fejlesztése esetében egyre inkább a "mobile first" a jelszó, a hagyományos elektronikus fizetési megoldások kevés kivétellel egyelőre lemaradni látszanak a mobil forradalmáról. Bár a reszponzivitás egyre több helyen megjelenik, ez még messze nem elegendő ahhoz, hogy a fizetések elfoglalják az üzleti fontosságuknak megfelelő helyet az integrált mobil élményben. Az előadás bemutatja a terület legfrissebb jó gyakorlatait, megoldásait és kiemel néhány lényeges pontot, ahol tipikusan javíthatunk a fizetési élményen mobil környezetben.

  Dr. Horváth Attila

  Elektronikus fizetések üzletágvezető, BIGFISH

  A 2000-es évek eleje óta foglalkozik az elektronikus kereskedelem, elektronikus fizetések és a gazdaságinformatika trendjeinek vizsgálatával, valamint a területhez kötődő fejlesztési projektekkel, tanácsadással. Párhuzamosan a felsőoktatásban is folyamatosan aktívan oktat, számos tudományos- és szakmai konferencia előadója, rendszeresen publikál. A Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért szakmai szervezet egyik alapító tagja.

  • 13:00
  • Ebédszünet
 • Kicsik, bankok és kicsi bankok

  • 14:00
  • API bankolás a fintech szemszögéből - Mit hoz a PSD2?
  Az előadásról

  A PSD2 eredményeként minden banknak kötelező lesz megnyitnia értékes ügyféladatbázisát harmadik felek felé. Ez új lehetőségeket nyit meg nem-banki szereplők számára, hogy belépjenek a pénzügyi termékek és szolgáltatások piacára. A fintech megoldások a digitális csatornák felhasználása révén teljesen új alapokra helyezhetik a bankolást pár éven belül. Milyen eszközök állnak már ma a fintechek rendelkezésére, hogy a megnyíló banki adatvagyonra építve új termékeket és szolgáltatásokat fejlesszenek? Milyen támogató eszközöket nyújthat a fejlesztéshez egy bank, amely proaktív módon nyílt ökoszisztémát kíván maga köré építeni? Bemutatónk során megismertetjük a résztvevőkkel az élenjáró hazai példákat, ezáltal is ösztönözve a fintech startupokat a megnyíló lehetőségek minél hatékonyabb kihasználására.

  Barits János

  COO, Wyze
  • 14:20
  • Mit adhat egy pár fős startup egy nagybanknak?
  Az előadásról

  Az egyik legnépszerűbb hazai fintech inkubátor első körén túl és a nemzetközi második menet rajtjánál állva jó rálátás nyílik a hazai fintech startupkultúrára, illetve arra is, hogy egy nagybank és egy kis csapat együttműködése hogy lehet a lehető legsikeresebb. Az MKB Bank tapasztaltairól, várakozásairól és nem utolsó sorban a szegmensben rejlő még kiaknázatlan lehetőségekről Pereczes János, az MKB Fintechlab igazgatója mesél.

  Pereczes János

  Fintechlab ügyvezető, MKB

  János vállalkozói és kockázati tőkés múlttal csatlakozott az MKB Bank-hoz 2016 elején. Vezérigazgatói szakmai titkárként átlátta a bank működését, felülnézetből látta a bank lehetőségeit és kihívásait, amely alapján a digitális ökoszisztéma-építés mellett tette le a voksát. Mikor a bank vezetőségével 2017 elején létrehozták az MKB Bank innovációs laborját és inkubátorát, az MKB Fintechlab-et, János lett a szervezet ügyvezetője. Az MKB Fintechlab a bank fintech világ felé való kapuja és feladata, hogy a bankot a közép-kelet-európai régió elsőszámú fintech partner bankjává transzformálja.

  • 14:40
  • Az első videószámlanyitás nyomában
  Az előadásról

  Egy pillanatra most fellebben a függöny: hogyan sikerült a Gránit Banknak elsőként elinditania az országban a video-bankszamla nyitást böngészős, Android és iOS app-on keresztül? Milyen speciális feltételeknek kellett megfelelni a videoazonositashoz jogi, szervezeti, de legfőképpen technologia szempontból?

  Gáborjáni Szabó Ákos

  Managing director, IT, project management & e-channels, Gránit Bank

  Ákos, az IT és elektronikus csatornák ügyvezető igazgatójaként 2011 óta erősíti az elsősorban digitális csatornákon szolgáltató GRÁNIT Bankot. Irányításával a bank ebben az évben bevezette a teljes körű videós ügyfélazonosítást és számlanyitást, amelyet követően a megújult GRÁNIT VideóBank a pénzintézet meghatározó ügyfélkapcsolati csatornájává vált. Vezetése alatt 2016-ban Európában elsőként lépett piacra a GRÁNIT Bank az újgenerációs mobilfizetéssel. A hitelintézet ezt megelőzően is több izgalmas innovációval jelentkezett, úgy mint 2012-ben a webes kliensből teljes értékű ügyfélszolgálatot nyújtó Videóbankkal és elsőként vezette be a szokványos banki SMS-eket felváltó internetes kártya- és számlafigyelő SMS-eket, valamint a biztonsági kártyalock funkciót, amellyel egyetlen gombnyomással lezárható és fel is oldható a bankkártya.

 • A motorháztető alatt és fölött

  • 15:00
  • A bankok Amazonja - adatelemzés a digitális banki értékesítésben
  Az előadásról

  A bankok rengeteg adattal rendelkeznek az ügyfeleikről, ezek döntő többségét azonban a mai napig nem használják. Pedig a tranzakciós adatokat lokációs, közösségi, digitális vagy akár időjárás adatokkal gazdagítva rengeteg mindent megtudhatnak a szokásainkról és igényeinkről, amelyek alapján rögtön személyre szabott ajánlatokat küldhetnének nekünk – ahogy azt a legnagyobb e-commerce szolgáltatóktól már régóta megszoktuk. Hogyan segíthet a nagy mennyiségű adatok elemzése a banki ügyfelek jobb kiszolgálásában?

  Vinnai Gellért

  Termékmenedzser, W.UP
  • 15:20
  • Wealth management mobilon
  Az előadásról

  A fintech forradalom részeként, a jól öltözött befektetési és pénzügyi tanácsadók mellett egy új szereplő bukkant fel a wealth management iparágban. Ők a robo advisorok, vagyis olyan mobil alkalmazások, amelyek széles tömegeknek teszik lehetővé, hogy személyre szabottan, a céljaikhoz és kockázati igényükhöz passzolva fektessék be megtakarításaikat. Hogy működik a mobilos befektetési folyamat? Milyen innovatív megoldások vannak? Mire figyeljünk amikor, ilyen alkalmazást tervezünk? Ezekre a kérdésekre ad választ az előadás nemzetközi példákon keresztül.

  Lukács Bence

  Supercharge

  UX designer, digitális termék tervező. Pszichológia és marketing háttérrel előbb digitális ügynökségeknél dolgozott, majd termékek tervezése felé vette az irányt. Jelenleg a régió egyik legnagyobb független mobilfókuszú csapatában a Supercharge-ban dolgozik mobiltermékek felhasználói élményének tervezésén.

  • 15:40
  • Elektronikus aláírás a mobilon - szerződéskötés bárhol, bármikor
  Az előadásról

  Korunk egyik legnagyobb kihívása, hogy ügyeinket helyben és időben kötetlenül, online szeretnénk intézni. Szeretnénk megmutatni, hogy a tradicionálisan PC-hez és így helyhez kötött elektronikus aláírás technológia mobilizálása hogyan segítheti az innovatív fintech megoldások terjedését egyszerre oldva meg a biztonságos kommunikáció, a távoli szerződéskötés és a PSD2 szerinti erős azonosítás (SCA) kihívásait. Az előadáson élőben megmutatjuk, hogy egy otthon kávézó, vagy épp a vonaton utazó miként szerződhet, intézhet ügyeket hitelesen az online térben

  Paulik Tamás

  fejlesztési vezető, PKI szakértő, Microsec
  • 16:00
  • Az Uber következő generációs fizetési platformja
  Az előadásról

  Hogyan épül fel egy globális, elosztott és nagy rendelkezésre álló fizetési platform közelről? Az Uber évente több, mint $20B-nyi tranzakciót feldolgozó platformját alapjaiban írtuk újra az év elején. Ebben az előadásban röviden bemutatjuk a fő tervezési elveket, az architektúra felépítését és a fontosabb technológiai választásainkat.

  Orosz Gergely

  Engineering Manager, Uber

  Mobilos fejlesztő az Uber amszterdami főhadiszállásán, korábban Londonban a Skype és a Skyscanner kötelékében dolgozott.

Fejlesztői szekció (Színházterem)

 • Hálózat, chatbot, autó

  • 11:00
  • Mi történik a mobilhálózatban? - amit a fejlesztőnek a mobilinternetről tudnia illik
  Az előadásról

  Nem mindegy, hogy az app mobilinterneten vagy Wi-Fi-n csatlakozik az internetre - de pontosan mi is a különbség? Az előadás során esettanulmányként a Magyar Telekom mobil hálózatáról kapunk egy áttekintő képet, ismertetjük a különböző access technológiákat mint 2G-3G-4G és ezek főbb tulajdonságait. Kiemeljük a technológiák sajátosságait és hálózati oldali hibák kezelését, ajánlást adunk a szűkös erőforrások kezelésére, majd röviden összehasonlítjuk a Wi-Fi eléréssel.

  Soós Gábor

  Fejlesztési senior mérnök, Magyar Telekom

  Soós Gábor az M.SC. diplomáját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szerezte 2008-ban. Munkáját a T-Systems Magyarországnál kezdte, főként különböző ISM sávban működő rádió hálózatok tervezésével és modellezésével foglalkozott, majd később ezek központi vezérlésével és hangolásával. Jelenleg a Magyar Telekom mobil maghálózat fejlesztéséért felelős mérnöke. Fő érdeklődési területe a mobil hálózatok technológiai szempontú kutatása és fejlesztése a minél nagyobb megbízhatóság és terhelhetőség elérésének érdekében. Jelentkezése a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre Informatikai kutatás témában Ph.D-ra folyamatban van.

  • 11:20
  • Chatbotok - a kijózanodás után
  Az előadásról

  A chatbotok tavaly lesöpörték a sajtót, később jött a kijózanodás: nem használható bármilyen feladatra. Ráadásul a mögöttes természetes nyelvfeldolgozó algoritmusok sem értik meg még tökéletesen a kontextust. Az AI vonat azonban robog, egyre többen ugranak fel rá és a chatbot kiváló lehetőségnek tűnik, hogy egyszerűen megértsék a döntéshozók az ML-ben rejlő lehetőségeket. Egyelőre a chatbot-ok az ügynökségek játékai lettek, azonban ajtónyitók komolyabb megoldásokhoz és tényleg újragondolható a segítségükkel az emberek szerepe üzleti folyamatokban.

  Szatmári Tamás

  alapító, Aliz Technologies

  A chatbotokra fókuszáló szingapúri székhelyű Aliz technologies alapítója, emellett a technológiai műhelyként működő Doctusoftnál partner és consultant 7 éve. Mindig az új technológiai irányok felhasználásra fókuszált, 2010-től a cloud, 2015-től Bigdata majd 2017-től a gépi tanulás (machine learning) lehetőségeit keresi valós üzleti környezetekben. Mérnöki háttere és üzleti tapasztalata teszi jó tolmáccsá és mediátorrá a két terület között.

  • 11:40
  • Sofőr helyett kódok – Fejlesztési alapelvek, üzleti modellek, amit az okos autózásról tudni érdemes
  Az előadásról

  Az autóipart a jövőben nem a hardware gyártók, hanem a szoftverfejlesztők fogják meghatározni. Mit kínál az autóipar a mobil fejlesztőknek? Milyen megoldások, platformok vannak most, és mi várható a jövőben? Mennyire lesz időtálló az Android Auto vagy a CarPlay? Előadásomban többek között ezeket a témaköröket fogom végigjárni bemutatva pár autóipari szoftverek esetében érvényes üzleti modellt is, hogy átlássuk az autógyártók és a velük dolgózó szoftverfejlesztők érdekeit, gondolkodásmódját.

  Szabó Tamás

  Director of Product Management, NNG

  Tamás az NNG termékstratégiájáért, a termékmenedzsmenthez kapcsolódó külső és belső folyamatokért, piacelemzésekért, valamint a központi termékek fejlesztéséért felelős vezető. Felelősségi körébe tartozik mindezek mellett az egyes termékek dizájnjának meghatározása és a profitabilitáshoz szükséges üzleti tervek és folyamatok kidolgozása is.

 • Úttörő technológiák - 0

  • 12:00
  • SOLID Bricks: ingyenes mobile app építőkövek
  Az előadásról

  A Brick egy saját fejlesztésű, nyílt forráskódú keretrendszer, amelynek célja, hogy megkönnyítse a natív mobil alkalmazások fejlesztését levéve a legnagyobb terheket a fejlesztők válláról. Néhány képesség, amit nyújthat a fejlesztőknek: perzisztencia (tárolj bármit bárhol), cache (adatok gyorsítótárazása észrevétlenül, de kontrolláltan), navigáció (egységes navigációs megoldás néhány extrával).

  Tóth István

  Lead Mobile Architect, Finastra

  István jelenleg a Finastra DC mobil termék ágazatának a technikai vezetője. Feladata közé tartozik számos innovatív pénzügyi ötlet és funkcionalitás megvalósításának a technikai tervezése, támogatása és felügyelete. István már középiskolás kora óta foglalkozik szoftverfejlesztéssel, amit az egyetemi tanulmányai alatt tovább mélyített. Számos sikeres hazai és nemzetközi banki projektben bizonyította tudását és képességeit.

  • 12:20
  • Spanner: SQL adatbázis a Gmail és a YouTube alatt
  Az előadásról

  Hatalmas fejlődés tapasztalható az elmúlt években a backend területen is - az egyik komoly innováció a területen a Google-féle Spanner adatbázis, amely (elvben) lehetetlent állít magáról. A CAP tétel ugyanis kimondja, hogy az elosztott rendszereknek választaniuk kell a rendelkezésre állás és konzisztencia között. Google Cloud Spannerre ennek ellenére korlátlanul skálázható konzisztens adatbázisnak írja le magát, ami egyesíti az SQL és NoSQL világ előnyeit. Hogyan lehetséges ez a gyakorlatban? A Doctusoftnál nap mint nap találkozunk olyan kihívásokkal, amiket meg lehetne oldani Spannerrel. AODocs - egy sok TB-os felhő alapú alkalmazás - esettanulmányként használható, hogy milyen problémák járnak együtt a NoSQL adatbázisokkal és hogy Spanner hogyan tudja megoldani ezeket.

  Tőzsér Tamás

  CTO, DoctuSoft

  Tamás CTO a Google technológiákra specializálódott Doctusoftnál. Naponta találkozik olyan kihívásokkal, hogy hogyan lehet olyan elosztott rendszerket építeni, ami több millió felhasználó számára nyújt szolgáltatásokat leállás nélkük. A sikert mutatja, hogy az egyik Google Cloud Platformra épülő alkalmazást a Google felhasználóként is licenceli.

  • 12:40
  • Serverless technológiák a gyakorlatban
  Az előadásról

  A szerveroldalon futó kód következő generációja már "szervermentes"? Azt látjuk, hogy a serverless technológiák egyre nagyobb teret nyernek. A DevOps egy részét áthidalva milyen új problémák jelentkeznek? Az előadás során egy kis bevezetőt, áttekintést követően bővebben esik szó a Serverless frameworkről, ehhez kapcsolt példával. Fontos probléma még, hogy a különböző szolgáltatók felhőjében található serverless függvényeket milyen módon kombinálhatjuk, illetve, hogyan kezelhetjük ezeket egy interface alatt. Ennek a problémának az egyik kialakulófélben lévő megoldása a Serverless Event Gateway, mely szintén bemutatásra kerül az előadás során.

  Esztári Péter

  Software engineer, CodingSans

  Péter villamosmérnökként végzett, de leginkább a szoftverfejlesztés áll közel hozzá. Jelenleg projekt lead-ként erősíti a Coding Sans csapatát. Fő specializációja a Node.js alapú backend technologiák, beleértve a Serverless framework -öt is.

  • 13:00
  • Flutter - valódi cross-platform megoldás, vagy újabb prototipizáló eszköz?
  Az előadásról

  Egy natív fókuszú Android és iOS fejlesztő tapasztalatai a Google Flutter SDK-jának használatáról cross-platform alkalmazások fejlesztésére, nagymértékű kód megosztással. Megvizsgálásra kerül, hogy teljesít az SDK a két célplatformon (iOS és Android), mennyire nehéz beletanulni és milyen előnyökkel, valamint hátrányokkal rendelkezik a natív alkalmazásokhoz képest. Az előadás fókuszában a produktív fejlesztői környezet, a karbantartható architektúra és a felhasználói élmény lesznek. Szó lesz a Flutter potenciális jövőjéről is, és az operációs rendszerről, amely talán egy nap az Androidot leváltja.

  Gerlei Balázs

  System Architect, Sagemcom

  Jelenleg rendszer architektként dolgozom a Sagemcom Magyarországnál, emellett több mint 5 év Android és iOS tapasztalatom főként natív alkalmazások fejlesztésében gyűjtöttem. Szeretem folyton bővíteni a tudásom, az effektív, több platformra való fejlesztés, a user központú felhasználói felületek, valamint a robosztus, bővíthető és tesztelhetőre tervezett szoftver architektúrák különösen érdekelnek. Szakmai cikkek írásával és konferencia előadások tartásával rendszeresen foglalkozom, mert úgy gondolom, hogy a megszerzett tudást annak érthető módon való átadásával lehet igazán elsajátítani.

  • 13:20
 • Úttörő technológiák - 1

  • 14:00
  • Android + Flux = It's a match!

  Polacsek Attila

  Senior Android Developer, Supercharge
  • 14:20
  • Android architektúra - MVVM a gyakorlatban
  Az előadásról

  Ha valaminek a szükségességéről egy Android-fejlesztő véleménye talán a legradikálisabban meg tud változni az idő előrehaladtával (ha másért nem, az új feature-ok számának növekedésével), az az architektúrális minták használata - remélhetőleg a szükségességük irányába. Az előadás rávilágít arra, hogy a Google által nemrég kiadott Architecture Framework kínálta újdonságok (LiveData, ViewModel) valamint a DataBinding felhasználása miként támogatja az MVVM (Model-View-ViewModel) architektúrális minta Android környezetbe való adaptálását. Az előadás során az áttekintést best practice-ek és implementálási tanácsok fűszerezik.

  Angeli Róbert

  Senior Android Developer, Tresorit
  • 14:40
  • Kotlin - ismerkedjünk meg a Java de facto utódjával
  Az előadásról

  Hatalmas lendülettel érkezett a Java-ökoszisztémába az alternatív, Java-kompatibilis kódra forduló nyelv, a Kotlin. Mit kell erről tudni, miért lehet érdemes váltani rá, milyen előnyei (és hátrányai) vannak? És: tényleg felér egy újjászületéssel?

  Arold Ádám

  Software Architect, Ustream

  Ádám az IBM/Ustream budapesti csapatának tagja. Kotlin-specialista, a nyelv egyik hazai zászlóvivőjének számít.

 • Úttörő technológiák - 2

  • 15:00
  • WebAssembly, a keresztplatformos jövő?
  Az előadásról

  A cross-platform webalkalmazások egyre nagyobb szerepet kapnak a termékfejlesztésben, egyre gyakrabban botolhatunk React Native-ban, Electronban, Nativescriptben vagy más webes technológiákra épülő keretrendszerben írt appokba. A WebAssembly megjelenésével viszont egy új fajta architektúra elterjedésére is számítani lehet. Előadásomban bemutatom a WebAssemblyt, összefoglalom a tapasztalatokat amiket a join.me csapata gyűjtött az elmúlt években a cross-platform C++ kód írásával és fenntartásával illetve levezetem, hogy hogyan segít majd a WebAssembly és hogy milyen is a WAaAr (WebAssembly as Architecture). A bemutatót egy rövid live coding-al zárom, ahol demonstrálom, hogy mennyire egyszerű már ma kipróbálni a WebAssemblyt.

  Gagyi Benedek

  Senior Software Engineer, LogMeIn

  Benedek webfejlesztő a LogMeIn-nél, oktató a Training360 színeiben, open source noob. A kínai teák és a web megszállottja.

  • 15:20
  • Java és React - gyors, kényelmes, típusbiztos
  Az előadásról

  A React és a React Native új megközelítést hozott az app fejlesztésbe. Azonban a JavaScript nyelv használata miatt a natív appok fejlesztőinek új nyelv(ek) és új eszközök használatát kell elsajátítaniuk, valamint a JavaScript futtatókörnyezet teljesítménye elmarad a natív eszközökkel készített alkalmazásokétól. Ezekre a korlátokra nyújt megoldást a React Java. A Migeran React Java megoldása a React és React Native keretrendszer teljes értékű megvalósítása Java platformon. Az App fejlesztők a Java és Kotlin nyelvek valamint a jól ismert eszközeik felhasználásával gyorsabban és hatékonyabban készíthetnek keresztplatformos React alkalmazásokat Androidra, iOS-re és hamarosan a Web-re is.

  Kis Gergely

  CEO, Migeran

  Kis Gergely informatikus mérnök, szoftver architekt. Feleségével, dr. Mattasits Annamáriával alapították a Migeran - Smart Software Solutions-t. 11 éve foglalkozik mobilfejlesztéssel - beleértve a mobilplatformok (Siemens, Android) és mobilalkalmazások (Android, iOS, BlackBerry 10, BlackBerry Classic, Symbian, J2ME) fejlesztését is. A Migeran - Smart Software Solutions technológiai vezetője. Első saját terméküket az Intel vásárolta meg.

  • 15:40
  • React Native: kinek érdemes bevetni?
  Az előadásról

  Viszonylag friss még a React Native keretrendszer, de már itthon is egyre többen fontolgatják, hogy élesben bevetik. A keresztplatformos megközelítés roppant vonzó lehet, de vannak azért hátulütői - és nem is csodafegyver, ami azonnal megold minden problémát. Ismerkedjünk meg az alapokkal,

  Bene Ádám

  CTO, Bene Studio

  Ádám full-stack fejlesztőmérnöki tapasztalatát startupokban, majd egy nagyvállalatnál, az NNG-nél szerezte. Jelenleg a React Native specialista, a Bene Studióban támogatja szakmailag a fejlesztőcsapatot.

 • Mobil biztonság

  • 16:30
  • Bankok és appok - mit tanulhatunk a fintech-forradalom biztonságmániájától?

  Háló Zsolt

  Security Consultant, Ombori

  Egy éve dolgozom a Deloitte Cyber Security csapatában pentesterként és főleg mobil appok tesztelésével foglalkozom. Előtte az OTPMobil és InvictusGames cégek iOS illetve Android fejlesztője, valamint az Ericsson C++ fejlesztője voltam.

  • 16:50
  • Cert pinning - hathatós védelem a MitM ellen
  Az előadásról

  Könnyű SSL-t használni az adatforgalom titkosítására, de meggyőződni arról, hogy a kommunikáló fél tényleg az, akinek gondoljuk - már keményebb dió. Ebben segít a tanúsítvány "letűzése", a certificate pinning, ami garantálja, hogy csak azt a tanúsítványt fogadja el az alkalmazásunk, amiről nekünk is tudomásunk van.

  Ekler Péter

  egyetemi adjunktus/csapatvezető, AutSoft, BME VIK AUT

  2007-ben végeztem a BME VIK AUT tanszékén, de már az egyetem alatt is több Java közeli projekten dolgoztam. Diploma után doktoranduszként tevékenykedtem az AUT tanszéken, mellette pedig több mobil, backend (Java) és adattárház technológiákat érintő projektben vettem részt. Az Android platformmal már az első elérhető beta verzió óta foglalkozom, oktatom és több projektben is részt veszek, ahol mobil megoldásokra, illetve az őket kiszolgáló háttér rendszerek tervezésére és kialakítására van szükség. Jelenleg aktív oktatóként, illetve technikai és csapatvezetőként dolgozom.

  • 17:10
  • Mobilappok támadó szemmel
  Az előadásról

  Mióta az okostelefonok és tabletek betették a lábukat a vállalatokhoz, egyre inkább megszaporodtak az appok biztonságát érintő megkeresések. Szeretném bemutatni madártávlatból, hogy hogyan néznek ki ezek az alkalmazások támadó szemmel, mik azok a dolgok, amikért rossz pontokat lehet kapni egy etikus hacker jelentésében.

  Vida Zsolt

  szabadúszó

  Mikor elkezdtem az egyetemet, a szakmám - az etikus hacker - még nem is létezett. Pályám íve nagyjából így írható le: kis cég --> multi --> freelancer. Utóbbi már több, mint három éve. Nem tartom számon pontosan, de olyan 200-250 közé teszem azon projektek számát, amikben az utóbbi 8 évben így vagy úgy biztonsági szakértőként, etikus hackerként részt vettem. Hogy egy klasszikust idézzek: "I've seen things you people wouldn't believe."

Kereskedelem mobilon (Kosárérték terem)

  • 11:00
  • Ilyen volt az m-commerce elmúlt 20 éve - de milyen lesz a következő?
  Az előadásról

  1997-ben született meg az m-commerce, mint fogalom, 2001-ben indult el az első magyar kereskedelmi szolgáltatás WAP-on. Hova fejlődött a mobil eszközökön történő értékesítés az elmúlt években, hol tart most a világ, és hol tart Magyarország? Egyáltalán értelmezhető még az "m-commerce" így, önállóan?

  Schmidt Zoltán

  e-kereskedelmi szakértő, Kosárérték

  Schmidt Zoltán a BIG FISH Internet-technológiai Kft. csapatában e-kereskedelmi és egyéb online projektek product ownere, tanácsadója, projektvezetője, a Kosárérték online lap főszerkesztője. Korábban az Extreme Digital fejlesztési vezetőjeként a magyar e-kereskedelmi piac egyik legjelentősebb szereplőjének saját fejlesztőcsapatát irányította.

  • 11:20
  • Hova tart a cross platform mérés, mik a legfrisebb trendek?

  Geiger Tamás

  JabJab

  AdWords, Analytics, Tag Manager, csipetnyi programozás, meghintve sütéssel-főzéssel-fotózással. AdWords kiemelt közreműködő, elhivatott apuka.

  • 11:40
  • A mobilreklám, ami nem csak csalogat, hanem egyenesen a boltba navigál
  Az előadásról

  Nincs már önálló kereskedelem, e-kereskedelem és m-kereskedelem, minden mindennel összefügg és minden átjárható. Egy elsőre különösnek tűnő helyen, például egy navigációra szolgáló mobil alkalmazásban elhelyezett hirdetéssel is hatékony bolti kampányokat lehet lefolytatni, ahogy ezt a DIEGO közelmúltban lezajlott akciója is mutatja - amelyet azóta több más cég is másolni kezdett. Tényleg bemegyünk szőnyeget venni, csak azért, mert útba esik egy áruház, és felugrik a képernyőn a hirdetése? Honnan jött az ötlet, mi volt a pontos konverziós folyamat és milyen eredményeket hozott? Ezekre kérdésekre kapunk választ az előadásban.

  Filó Angéla Katalin

  marketing igazgató, DIEGO

  29 évesen lettem a DIEGO nemzetközi lakberendezési áruházlánc hazai és két szomszédos országának marketing vezetője. Alapvető módosításokat harcoltam ki, megújult a weboldal, elindult a hűségprogram, melynek két év alatt több mint százezer klubtagja lett.

  • 12:00
  • Helymeghatározás, analitika, személyre szabott felhasználói élmény
  Az előadásról

  Szinte minden vásárló zsebében ott lapul az okostelefon. Hogyan használható ez fejlett analitikára, helymeghatározásra és az így nyert adatok hogyan csatornázhatók be a kereskedelembe? Előadásom igyekszem számos példával bemutatni, hogyan hasznosítják a mobilról nyert adatokat a kereskedelmi szereplők.

  Fulajtár József

  Cisco

  József 2004-ben csatalkozott a Ciscóhoz. Azóta kiemelt ügyféltámogatást végez a nagyvállalati üzletágban. Képviseli a Cisco architekturális koncepcióját, kiegészítve az élő, mély technikai demonstrációkkal. Külön figyelemmel kíséri a Connected Mobile Experience (CMX), Bring Your Own Device (BYOD) és a TrustSec (SGT) architektúrákat.

  • 12:20
  • Facebook mint piactér: beszippantott áruházak?
  Az előadásról

  A budapesti éttermek többségének már nincs is weblapja, a Facebookra költöztek. Jól látszik a Facebook azon törekvése, hogy az e-kereskelemi szereplőket is maga mellé, később akár maga alá édeskesse. Már most számos mobilos hirdetés, vagy akár API csatlakozás áll a szereplők rendelkezésére. A mobilos gyorsaság ugyanúgy hívószó a e-kereskedőknek, mint 2 éve a médiának volt az Instant Articles kapcsán. A trend világos, a mobil értékesítés már nem csak mobilweben és appokban zajlik, hamarosan a piacterekkel is számolni kell.

  Lévai Richárd

  marketing vezető, RG Studio

  Lévai Richárd az üzleti eredményeket szállító közösségi marketing specialistája, számos szakmai könyv szerzője. Az idén 18 éves RG Stúdió marketing vezetője és egyik alapítója. Olyan ügyfelekkel dolgozott korábban, mint a Robert Bosch, az OLX.hu, vagy a Telenor.

  • 12:40
  • Fizetési innovációk és élmény mobil környezetben
  Az előadásról

  A felhasználók közel 20%-a azért lesz kosárelhagyó, mert valamilyen problémába ütközött a fizetési folyamat során. Bár mind a tartalmi, mind a kereskedelmi oldalak fejlesztése esetében egyre inkább a "mobile first" a jelszó, a hagyományos elektronikus fizetési megoldások kevés kivétellel egyelőre lemaradni látszanak a mobil forradalmáról. Bár a reszponzivitás egyre több helyen megjelenik, ez még messze nem elegendő ahhoz, hogy a fizetések elfoglalják az üzleti fontosságuknak megfelelő helyet az integrált mobil élményben. Az előadás bemutatja a terület legfrissebb jó gyakorlatait, megoldásait és kiemel néhány lényeges pontot, ahol tipikusan javíthatunk a fizetési élményen mobil környezetben.

  Dr. Horváth Attila

  Elektronikus fizetések üzletágvezető, BIGFISH

  A 2000-es évek eleje óta foglalkozik az elektronikus kereskedelem, elektronikus fizetések és a gazdaságinformatika trendjeinek vizsgálatával, valamint a területhez kötődő fejlesztési projektekkel, tanácsadással. Párhuzamosan a felsőoktatásban is folyamatosan aktívan oktat, számos tudományos- és szakmai konferencia előadója, rendszeresen publikál. A Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért szakmai szervezet egyik alapító tagja.

  • 13:00
  • 14:00
  • Chatbot segítségével vásárolni mobilon már nem sci-fi - itthon sem!
  Az előadásról

  Számos felhasználói csoport számára mobilon vásárolni már nem teher, hiszen a mindennapjaikat chat kliensekben élik. Innen már csak egy lépés chatbot segítségével vásárolni. Hogyan működik, hogyan konvertál, hogyan válnak a chat kliensek piacterekké, mik a tapasztalatok itthon? Elmondjuk.

  Papp László

  Co-Founder, Talk-A-Bot

  A Talk-A-Bot alapítója. A San Francisco-ban megrendezett idei Disrupt konferencián mutatták be a csevegőbot fizetési megoldásukat, melynek biztonságos tranzakciós platformját a szintén hazai Cellum biztosította. A cég csevegőbotjait összesen több mint 1,3 millió ember használja.

  • 14:20
  • Why does a merchant need a dedicated e-commerce mobile app?
  Az előadásról

  Why does a merchant need a dedicated e-commerce mobile application and when is a responsive website not enough. What is the development life-cycle of a native application. How is tracking within the app done, lessons learned and results until now. Differences in the markets: our experience in Romania vs Hungary.

  Luminita Fediuc

  mobile apps project manager, EMAG

  Luminita is a Mobile apps project manager within eMAG - one of the biggest online retailers in the SE Europe. She joined the team 3 years ago, when the eMAG mobile application launched in Romania - shortly followed by versions for Hungary and Bulgaria. Together with her colleagues from the Business department + a great team of developers, testers and designers, Luminita is constantly searching for ways of improving the User Experience in the app and implement new and innovative features that may ease customers’ shopping process.

  • 14:40
  • Hogyan gondoltuk újra mobilappunkat, mint értékesítési felületet?
  Az előadásról

  A Netincér speciális pályán mozog, ahol a mobilos konverzió nem ajándék, és nem is egy számjegyű. Előadásomban igyekszem bemutatni hamarosan éles új mobilappunk teljes tervezési folyamatát.

  Szórád Gábor

  ügyvezető igazgató, CEE régióvezető, Netpincér / Delivery Hero

  Gábor közvetlenül 7 kelet-európai országban felel a Delivery Hero (frankfurti tőzsdekód: DHER) online ételrendeléssel foglalkozó oldalainak üzleti eredményéért, beleértve a Magyarországon piacvezető NetPincért is. Nemzetközi közgadász és marketing diplomával is rendelkezik, 6 nyelven beszél.

1. terem

  • 09:00
  • Kotlin alapok Androidhoz
  Az előadásról

  Androidos környezetben is abszolút relevánssá vált a Kotlin, a Java "javított, második kiadása" - főleg mióta a Google hivatalosan is bejelentette, hogy a nyelvet teljes mellszélességgel támogatni fogja a platformon és saját fejlesztőkörnyezetében, az Android Studióban is. A Kotlin előnye a gyorsabb, kényelmesebb programozás, a minimális "boiler plate" és a teljeskörű Java-kompatibilitás: akár kód szinten is képes a két nyelv együtt élni-dolgozni.

  A workshop célja a haladó Java-fejlesztők számára gyakorlatban használható Kotlin-tudást biztosítani, amivel meg tudják kezdeni saját fejlesztéseiket ezen a nyelven.

  Tematika:
  - Java bevezetés - Kotlin bevezetés
  - Haladó Kotlin fogások
  - Kotlin idiómák

  Arold Ádám

  Software Architect, Ustream

  Ádám az IBM/Ustream budapesti csapatának tagja. Kotlin-specialista, a nyelv egyik hazai zászlóvivőjének számít.

  • 12:00
  • Ebédszünet
  • 13:00
  • Android refaktorálás a gyakorlatban
  Az előadásról

  Nem csak az iPhone, hanem az Android is évtizedes múltra tekint vissza - ami lassan tinédzser appokat is jelent, amelyeket lassan (vagy gyorsan) modernizálni, frissíteni kell. És ha már nekiállunk a legacy kódbázisnak, érdemes az alkalmazás szerkezetét is átgondolni, a kódot refaktorálni - és talán a nyelvváltás is szóba jöhet.

  A workshop keretében végigvesszük a refaktoring fontosabb kihívásait és az azokra adott általános válaszokat.

  Tematika:
  - A kiinduló kódbázis felmérése, kijavítandó hibák azonosítása
  - Kódbázis tisztítása, általános androidos programozási minták használatával
  - Dependency Injection bevezetése Dagger 2 használatával
  - Hálózatkezelés kiszervezése, View réteg feldarabolása
  - Alkalmazásrétegek szétbontása Android Architecture Component mintái szerint
  - Repository koncepció bevezetése, perzisztencia Roommal - Tesztelés alapok

  Orosz Gábor

  Habár évek óta start up közegben dolgozom, de a karrierem első felében összegyűjtött nagyvállalati praktikák jobbik felét a mai napig megtartottam. Szeretek gyorsan mozgó, agilis csapatokban dolgozni, de gányolásról szó sem lehet, az alkalmazások, amiket építek, robusztus minták szerint épülnek, bővítésre és tesztelhetőségre kihegyezve. Végül, de nem utolsósorban igazi mobil mániákusnak tartom magam.

  • 16:00
  • Zárás

2. terem

  • 09:00
  • Fintech élesben: alkalmazásfejlesztés banki aggregátor API-ra, itthon először!
  Az előadásról

  Fintech alkalmazások fejlesztésénél felmerül, hogy hogyan érjük el egyszerűen a felhasználó pénzügyi (bankszámla és különféle szolgáltatói számla) adatait. A PSD2 szabályozás jelenlegi állása szerint 2018-2019 folyamán várható, hogy a bankok API-kat nyitnak fintech applikációk számára. Még így is kérdéses lesz, hogy hogyan oldjuk meg, hogy ne kelljen minden egyes bankhoz különböző API regisztrációkat és API hívásokat fejlesztenünk. Nem is beszélve arról, hogy ha nem banki adatokhoz akarunk hozzáférni, amikhez a szolgáltató (pl. közüzemi, telekom), nem is ad API elérési lehetőséget. Egy pénzügyi aggregátor platformja ezekben tud nekünk segíteni, már ma is. A workshop során az Aggreg8.io banki és számla aggregálási API-jait, illetve az MKB bankszámlás fizetési API-ját felhasználva fogunk egy személyes pénzügyi és egy számlafizető webalkalmazást írni Angular2 segítségével.

  Tematika:
  - Ismerkedés az Aggreg8-Banks és Aggreg8-Bills API-kkal - Open API (Swagger) kliens automatikus generálása
  - Angular2 kimutatások készítése a költési szokások és a szolgáltatói számlák vizualizálására
  - MKB Payment Initiation API használata számla fizetésre
  - Az applikációk becsomagolása Docker containerekbe és feltöltése a FintechBlocks piactérre, ha szeretnénk eladni bankoknak a fintech megoldásainkat

  Eszközök: Node.js, TypeScript, Angular2, Swagger, Docker

  Gémes Tamás

  CTO, Aggreg8.io

  Tamás a Wyze.me első magyar automatikus PFM alapitója. A Wyze.me-ből kinőtt Wyze Startup Studio CTO-ja, melynek három projektje van: A Wyze PFM white label fintech applikációkat (PFM, bill payment, microsavings) készit bankok és fintech cégek számára. Az Aggreg8.io közép-európai banki és közüzemi számla aggregálási fintech API-kat nyújt. A FintechBlocks a bankok és fintechekek együttműködését is segitő PSD2 kompatibilis banki innovációs platformot és open API marketplace-t épit. Tamás a fintech jövőjét a bank-fintech együttműködésekben látja, amik biztosithatják a fintech megoldások gyors elterjedését.

  • 12:00
  • Ebédszünet
  • 13:00
  • Fejlessz biztonságos alkalmazást: programozási minták fejlesztőknek
  Az előadásról

  Az alkalmazás biztonsága ma már nem csak a banki appokkal kapcsolatban tevődik fel, a felhasználó (joggal) várja el, hogy a társkereső app vagy épp a jegyzetelő alkalmazás is megvédje adatait a támadások ellen. Az egyre érettebb mobilplatformok pedig ennek megoldására is adnak már fogódzókat, ha akarjuk, hatékonyan védhetjuk az appot, az adatot és a felhasználót. A workshop alatt végig vesszük a legjellemzőbb támadási vektorokat és a velük szemben felsorakoztatható védelmi lépéseket.
  Tematika:
  - Hálózatkezelés: HTTPS és cert pinning - közbeékelődéses támadások elhárítása - demó
  - Session/token menedzsment: JSON Web Token
  - PIN, keystore és ujjlenyomat
  - Adatat a memóriában: hogyan védekezzünk memory dump ellen? - demó
  - Tárolás: külső és belső tárolt adatok védelme
  - Root/Jailbreak: milyen eszközökkel lehet védekezni ellene? - demó
  - Obfuszkáció és a binárisok védelme: eszközök (ProGuard)- demó
  - Bónusz: adatbevitel védelme - obfuszkáció, in-app billentyűzet
  Fontos: a workshop elméleti része platformfüggetlen, de a gyakorlati példák kizárólag Android-specifikusak lesznek.

  Polacsek Attila

  Senior Android Developer, Supercharge

  Kozák Csaba

  Android Tech Lead, Supercharge
  • 16:00
  • Zárás

3. terem

  • 09:00
  • Google Analytics & Firebase: fiók audit, cross-device mérés, adatvizualizáció
  Az előadásról

  A résztvevők betekintést nyernek a világ legismertebb ingyenes vállalati analitika eszközének működésébe és megtudják, hogyan kerülhetik el azokat a hibákat, amiket a felhasználók 90%-a elkövet a mérések beállításakor. A workshop után átlátják a Google Analytics és a Firebase felhasználási lehetőségeit és megértik a cross-device mérés működési mechanizmusát, illetve a korlátait. Megmutatom, mire használható a Data Studio, a Google ingyenes adatvizualizációs eszköze.

  Tematika:
  - Google Analytics és Firebase demo fiókok bemutatása (mindenki saját gépen el tudja majd érni ezeket)
  - Fiók audit step-by-step & hogyan kerüljük el a mérési hibákat, hiányosságokat
  - Cross-device mérés a UserID használatával
  - Data Studio demo és mintariport létrehozása Google Analytics adatokból

  Előfeltétel: a résztvevő használta már korábban a Google Analytics-et, az alapszintű mutatószámokkal tisztában van. Telepítendő szoftver: nincs kifejezetten ilyen, amire szükség lesz, az egy laptop internettel, preferáltan Chrome böngésző (de más is jó), és egy gmail fiók.

  Bay Áron

  Digital Analytics Team Lead, Mito

  2007 óta foglalkozik PPC-kampányok menedzselésével, és 9 éve digitális analitikával. Szakmai pályafutása során több mint 1 milliárd Ft Google AdWords költést kezelt. 2013 óta a Google Regional Trainer státusz birtokosa, a Google saját szervezésű Akadémiáinak előadója. A PPC Pro szakmai facebook csoport alapítója és a PPC & Analytics Meetup főszervezője. 2015 óta a Mitónál Digital Analytics Team Lead pozícióban dolgozik, többek között az OTP, a Deutsche Telekom, a Decathlon és a Szerencsejáték Zrt. digitális analitika projektjein.

  • 12:00
  • Ebédszünet
  • 13:00
  • Bevezetés az alapozó UX kutatásba
  Az előadásról

  A termékfejlesztés és innováció az alapozó kutatással kezdődik. Bármelyik módszertan alapján is dolgozik egy termékfejlesztő cég, a célcsoport megértése, és a meglevő vagy leendő felhasználók bevonása kell hogy legyen az első lépés a folyamataikban. Az alapozó kutatás segít abban, hogy valós problémákat oldjunk meg és úgy, hogy az a felhasználóink életét valóban jobbá teszi majd. Ehhez viszont el kell merülnünk a problématérben, meg kell értenünk és empátiát kell éreznünk azokkal az emberekkel szemben, akiknek a termékünk szól.

  Ha részt veszel a workshopon, a következő témákkal fogunk foglalkozni:
  - miért van szükség alapozó kutatásra?
  - ki a célcsoportja a kutatásnak?
  - az interjúkészítés alapjai
  - milyen a jó kérdés?
  - hogyan tudd meg a legtöbbet az interjúalanyodtól?
  - hogyan tudod egyszerűen szintetizálni a tanultakat?
  - mikor kérdőívezz és mikor ne?
  - a kérdőívezés 5+1 halálos bűne

  Előfeltétel: nincs
  Szükséges hozzá: legyen nálad laptop, tablet, vagy egy jegyzetfüzet
  Fejlesztett skillek: interjúzás, kutatás, kérdőívek, empátia, Design Thinking

  Kovács Zsuzsanna

  UX Research Lead, Prezi

  2008 óta kutatja megszállottan a felhasználói viselkedést személyesen és távolról, kvalitatívan és kvantitatívan, szervezetten és gerillában. A Prezi kutatócsapatát vezeti, UX Budapest meetup-ot és Amuse konferenciát szervez.

  • 16:00
  • Zárás

4. terem

  • 09:00
  • React Native gyorsítósáv
  Az előadásról

  Készítsünk React Native appot nulláról - mindössze néhány óra alatt. A React Native a natív alkalmazásfejlesztésbe hozza ugyanazt a JavaScript keretrendszert, mint amivel a Facebook a webet is támadja. A technológia még friss, de tapasztalatok már vannak vele. A workshop során átvesszük a React Native alapjait, filozófiáját és architektúráját, és azt is, hogy kinek érdemes bevetnie - és kinek nem.

  A workshop végére megtanuljuk egy saját Spotify listázó alkalmazás elkészítést React Native-ban.

  Tematika:
  - ismerkedés a React Native-val: rövid története, előnyök-hátrányok, architektúra
  - hogyan fogjunk hozzá konfiguráció nélkül?
  - eszközök: React Native Debugger, Inspector, Hot reloading
  - saját alkalmazás készítése - a Spotify API alapján

  Bene Ádám

  CTO, Bene Studio

  Ádám full-stack fejlesztőmérnöki tapasztalatát startupokban, majd egy nagyvállalatnál, az NNG-nél szerezte. Jelenleg a React Native specialista, a Bene Studióban támogatja szakmailag a fejlesztőcsapatot.

  • 12:00
  • Ebédszünet
  • 13:00
  • Az ipari IoT új útjai: Azure IoT Edge a gyakorlatban
  Az előadásról

  Az IoT Edge koncepciója egyszerű: a “buta” IoT-eszközök és szenzorok illetve a felhős feldolgozás közé érdemes egy újabb réteget, az úgynevezett “Edge”-et illeszteni. Ezen is saját kód fut, alacsony késleltetéssel működik, és képes “előemészteni” az adatokat a felhős feldolgozáshoz. Nézzünk bele, mi ez, mire jó és hogyan építhető fel egy egyszerű IoT Edge alkalmazás!

  Tematika:
  - A „nagy kép” megismerésének érdekében az Azure-os IoT stack bemutatása: end-to-end demó IoT Edge, IoT Hub, Stream Analytics és Power BI/Machine Learning/Cognitive Services felhasználásával.
  - IoT Edge rövid bemutatása: architekturális fogalmak, használható OS-ek, fejlesztőeszközök.
  - Gyakorlati próba: szimulált eszközön intelligencia futtatása és jelek küldése a felhőbe.

  Előfeltételek:
  - laptop, rajta Windows 10 és Bash, vagy Ubuntu környezet. (64 bites OS. Minimum verzió: Ubuntu 14. Windows 10-es Bash telepítési leírása: katt)
  - JavaScript (Node.js) programozási alapismeretek
  - egy jó szövegszerkesztő, pl. Visual Studio Code (ingyenes; Windowson, Macen, Linuxon is fut)

  Farkas Bálint

  Technical Evangelist, Microsoft

  Bálint 10 éves kora foglalkozik informatikával. Microsoft rendszereken kezdte és az elmúlt 18 évben ezen nem is változtatott. Igyekszik lépést tartani a szakma rohamos fejlődésével, most épp a felhővel és adattudományokkal foglalkozik.

  • 16:00
  • Zárás

Ha tetszik a program, csatlakozz hozzánk!

A HWSW informatikai kiadó rendezvényein is ugyanazt a filozófiát követjük, mint informatikai kiadványainknál: a tartalom szent és sérthetetlen.
A tartalomhoz az arculatot a mito adta.

Kapcsolat

Így juthatsz oda

 • Autóval

  A rendezvény a MOM Kulturális Központban kerül megrendezésre (1124 Budapest, Csörsz u. 18.). A helyszín nem MOM Bevásárlóközpontban található!


  Parkolni a MOM Park Bevásárlóközpont vagy a Larus Étterem és Rendezvényközpont mélygarázsában lehet, amely a Jagelló útról közelíthető meg. A parkolás mindkét helyszínen fizetős.

 • Tömegközlekedéssel

  A Széll Kálmán tér vagy a Déli pályaudvar felől érkezve a 61-es villamos Csörsz utcai megállójánál kell leszállni, a Ferenciek teréről pedig a 8-as vagy 112-es busz BAH-csomópont megállójáig kell utazni, innen a Gesztenyés-kerten keresztül pár perces sétával elérhető a MOM Kulturális Központ (1124 Budapest, Csörsz u. 18.). A helyszín nem MOM Bevásárlóközpontban található!

scrollTop