HWSW sysadminday!

A rendszergazdák világnapja az ESET támogatásával
+ meetup best of!

A rendszeradminisztrátorok - ahogy itthon hívjuk őket, rendszergazdák vagy IT-üzemeltetők - gondoskodnak a munkahelyek informatikai eszközparkjának zökkenőmentes működéséről, legyen szó nagyvállalati szerverekről vagy irodai alkalmazásokról. Ők azok, akik bármikor rendelkezésre állnak, hogy megoldjanak bármilyen felmerülő technikai problémát - méghozzá azonnal, hiszen a munka nem várhat. És ők azok, akik mindezek ellenére láthatatlanok maradnak, munkájuk gyakran alulértékelt, cégen, illetve a mindennapokon belül pedig alaptalan sztereotípiák élnek róluk, ahogy például ez a népszerű brit komédiasorozatból, a The IT Crowdból is kiderül.


Idén már nyolcadik alkalommal rendezi meg itthon is a rendszergazdák világnapját a HWSW informatikai kiadó. Célunk, hogy az előző rendezvények sikerén felbuzdulva az informatikai infrastruktúra üzemeltetőinek a kedvében járjunk, felhívjuk a figyelmet munkájuk fontosságára, hogy romboljuk a mindennapokban róluk kialakult káros és alaptalan sztereotípiákat. Nem titkolt célunk az sem, hogy a cégek felismerjék milyen fontos célcsoport a rendszeradminisztrátor, hiszen igen jelentős döntéshozó és döntés-előkészítő potenciállal rendelkeznek mind a KKV, mind a nagyvállalati szegmensben, egyszersmind szeretnénk leszámolni azzal a divatos sztereotípiával, hogy a rendszergazda semmiben nem dönt, de bármit "megfúr".


A hazai SYSADMINDAY-en évről évre több szakember vesz részt, míg az első rendezés alkalmával 100-an látogattak ki a rendezvényre, addig az elmúlt években már 5-600 vendégünk volt. A korábbi rendezvényeken készült képeink az alábbi linken tekinthetők meg.


Dicsőségfal


Az oldal közepén látható dicsőségfalra azok a cégek kerülnek fel, amelyek csatlakoznak hozzánk a SYSADMINDAY ünneplésében, befizetik és elengedik rendszergazdáikat a rendezvényre.

Ami más, mint korábban


A rendszergazdák világnapját hagyományosan július utolsó péntekjén rendezik. Ez a „mozgó” dátum hazai viszonylatban nem túl szerencsés, mert a hazai szabadságolások többsége a július utolsó hete és augusztus 20. közé esik. Ennek kivédésére a SYSADMINDAY-en tavaly elszakadtunk a hivatalos időponttól, és azóta a rendezvényt a fenti időszak előtt tartjuk meg. Így lett az idei dátum július 28. helyett július 21.


Főtámogató

 • ESET

Kiemelt támogatók

 • Aruba Cloud
 • Telekom
 • FSF
 • Balabit
 • Opennetworks
 • Profession Services
 • biztributor
 • Veritas

Programok július 21. (péntek)

 • Színházterem

Nagyszínpad

Előadó terem

  • 15:10
  • Konténerek az IT biztonság szemszögéből
  Az előadásról

  Konténereket használni könnyű és jó dolog, de mielőtt rábízzuk az rendszerünket nem árt tisztában lenni működésükkel, képességeikkel, beleértve gyengeségeiket is. A virtualizációs technológiák rövid összefoglalása után benézünk a Linux alapú konténerek "motorházába" és megnézzük biztonsági szempontból mire kell figyelmet fordítani és hogyan lehet "felturbózni" konténereinket.

  Zámbó Marcell

  vezető biztonsági szakértő és alkirály, Andrews IT Engineering

  Első Linuxa egy 1.x-es Slackware volt, valamilyen 0.99-es kernellel. Mivel akkoriban semmilyen informatikai előélete nem volt, gyakorlatilag Linuxszal kezdte az ismerkedést a számítástechnikával. Jelenleg Linux-alapú biztonsági rendszerek tervezésével, fejlesztésével és támogatásával foglalkozik. Leggyakrabban linuxos biztonsági témákban tart előadásokat.

  • 15:25
  • Hash innen: második felvonás
  Az előadásról

  Szép új világunkban webfejlesztőkből mobilapp-varázslók válnak, a szorgos kutatók és az egyre olcsóbb hardverek pedig a "sötét oldal" eszköztárát is erősítik. Mi a különbség az egyes hashfüggvények között? Mi is történt pontosan az SHA-1-gyel, és hogy áll az MD5 ilyen téren? Melyiket mire érdemes használni? A scryptet és a bcryptet csak egy betű választja el egymástól? Az MD5 a jobb, vagy a ROT13 + base64? Ha nem tudod a választ, gyere el, ha pedig azt hiszed, igen, akkor pláne!

  Veres-Szentkirályi András

  IT biztonsági szakértő, Silent Signal

  A Silent Signal Kft. és a Független Magyar Tudás-központ alapító tagjaként érdekli a hackelés szoftveres, hardveres és néhány egyéb területe. Fő érdeklődési területe a „klasszikus” hackelés, azaz rendszerek jóindulatú felfedezése. Rendszeresen előad magyar IT biztonsági konferenciákon, OSCP, GWAPT, és SISE minősítésekkel rendelkezik.

  • 15:40
  • Aktuális helyzetjelentés a ransomware csatamezejéről
  Az előadásról

  Amikor már a hazai hírcsatornák is 20 perces blokkokat szentelnek egy zsarolóvírusnak, akkor tudhatjuk, komoly problémáról van szó. Az elődásomban szó lesz arról, milyen tanulságokkal szolgál nekünk a Wannacry incidens, az antivírus gyártók termékei mennyire álltak készen a támadásra, illetve az antivírus és egyéb végpont védelmi megoldások marketing csapatai mennyire tájékoztatták félre az ügyfeleket arról. Végül beszélünk a védelemről is, mit tehetünk hogy ne váljunk áldozattá.

  Balázs Zoltán

  CTO / IT biztonsági tanácsadó, MRG Effitas

  Zoltán (@zh4ck) jelenleg CTO az MRG Effitas angol, antivírus és egyéb biztonsági rendszerek tesztelésével foglalkozó cégnél. Az MRG Effitas előtt 5 évet dolgozott az Erste Banknál mint IT biztonsági szakértő, majd 2 évet senior IT biztonsági tanácsadóként a Deloitte-nál. A főbb szakterületei az etikus hackelés, rosszindulatú kódok elemzése, computer forensics és naplóelemzés. Ő fejlesztette a Zombie Browser programot, rosszindulatú böngésző-kiegészítőket a Firefox, Chrome és Safari böngészőkhöz, illetve a hardveres tűzfalak kijátszására alkalmas HWFWBYPASS kernel meghajtót is. Eddig a következő IT biztonsági konferenciákon adott elő az évek során: DEF CON, Shakacon, Hackcon, Botconf, Nullcon, Hacker Halted USA/Europe, OHM, Ethical Hacking, Hacktivity, Defcamp.

  • 15:55
  • Digitális favágás, avagy az elektronikus számlázás buktatói
  Az előadásról

  Az elektronikus számlázás jelenlegi gyakorlata a hazai, gazdasági szereplők között, legalább akkora veszélyeket rejt, mint megoldást a papírmentesítés első lépésére. Mindannyian tudjuk, hogy ez a jövő, szeretnénk élni az előnyeivel, de egyáltalán nem tudjuk, hogy miként csináljuk jól, szabályosan, úgy, hogy egy adóhatósági vizsgálatnál ne büntetés legyen a vége. Azzal sem vagyunk tisztában, hogy nem csak egy ÁFA törvénynek, de egy Digitális archiválási rendeletnek is meg kellen felelni, illetve az elektronikus számla fogalma körül is komoly félreértések vannak. Statisztikák támasztják alá, hogy a hazai cégek, több mint 70 százaléka rosszul lépett az elektronikus számlázás útjára. Az előadás bemutatja, miként kerülhetünk abba a 30 százalékba, akik jól és szabályosan vezetnek be elektronikus számlázást, illetve sikeresen kezdhetnek bele egy valódi, papírmentes gazdaságba.

  Hortobágyi Ágoston

  Tulajdonos / ügyvezető igazgató, Do-Q-Ment

  Idegenforgalmi közgazdász, reklám és marketing szakember. Közel tíz évnyi sikeres autóipari vállalkozást követően megalapította 2009-ben a DO-Q-MENT Kft-t, mely kezdetben hagyományos irattározással foglalkozott, mára viszont a felhő alapú egyedi megoldásokra épül, előtérbe helyezve a környezettudatos gondolkodást. Ennek köszönhetően indította útjára az úgynevezett GreenArchive koncepciót, melyet a sikeres magyarországi bevezetést követően, Európa több országában is terjeszteni kíván, a DO-Q-MENT GmbH Austria segítségével. Zöld gondolkodását alátámasztó, a Green Business Szövetség megalapítása, melynek ötletgazdája és elnöke.

  • 16:10
  • Amikor a rendszergazda túltolja a biciklit
  Az előadásról

  Szigorúan fikítv, Darwin-díjas történetek az IT biztonság iránt elkötelezett, de azt kissé túlértelmező rendszergazdákról. Az Igazi Rendszergazda képes addig fokozni az IT biztonságot, amíg a munkavégzés lehetetlenné válik. Standup olyan rendszergazda kollégákról, akik méltán érdemelték ki a CISR (Chief Information Security Rambo) minősítést.

  Kocsis Tamás

  Managing owner, Secure Networx

  Tamás a vállalati Wi-Fi evangelistája, IT security bölcsész.

Támogatói standok

Ha tetszik a program, csatlakozz hozzánk!

DICSŐSÉGFAL

A dicsőségfalra azok a cégek kerülnek fel, amelyek csatlakoznak hozzánk a SYSADMINDAY ünneplésében, befizetik és elengedik rendszergazdáikat a rendezvényre.

ACE Telecom Kft., Aktaprint Bt., Alko-Soft Nonprofit Bt., ÁPT Kft., ASC Vezetői és Informatikai Tanácsadó Kft., AutoMaximal Bt., Balabit-Europe Kft., Balasys IT Kft., BlazeArts Kft., CapitalNet Kft., Cisco Systems, Cívis Ház Zrt., Coding Sans Zrt., Consult 2000 Kft., Copper Age Kft., Danauto 80 Kft., Dante International Kft., Darabanth Aukciósház Kft., Digital Univerzum Kft., Dolphio Technologies Kft., Entegro Kft., Enteos Kft., Észak-Budai Zrt., Euro-Creativity Kft., Expertinit Kft., EZIT Kft., FCS Group Kft., filtermax Kft., GIRO Zrt., Guidance Kft., HOLiNFORM Kft., HostLogic Zrt., HyperTeam Üzleti és Informatikai Tanácsadó Kft., IBV Hungária Kft., IIS Kft., IKRON Kft., Imi Kft., International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies, IT Cont Kft., IT Services Hungary Kft., József Attila Városi Könyvtár és Múzeum, Károli Gáspár Református Egyetem, Kilgray Zrt., KingSol Kft., Kronos Trade Kft., LIGN'Art Bt., LWp Kommunikáció, Magyar Hosting Kft., Magyar Telekom, Master-Hardware Kft., Maxmedia Kft., Monos Consulting Kft., Nirigo Kft., Nokia Solutions and Networks Kft., Novell PSH Kft., Numeros Alegres Bt., N-Ware Kft., Oberthur Technologies Kft., P. Antivirus Hungary Kft., Parola Kft., Patika Platform Kft., Pet Pro Bt., ProBit Kft., Rendszer Ghost Kft., RSOE, Secudit Kft., Secur-IT 100 Kft., SIA Central Europe Zrt., Simpesc Kft., SiteFace Kft., SMBinfo, Systemfarmer Kft., Szervercom Kft., TeleMedia Kft., Teletom Kft., Tomportal Bt., Unify Communications Kft., Web-Server Kft., Wiking Számítástechnika Kft., Winning Solutions Kft.

Ace Telecom Kft., ACCOUNT DIRECT Üzletviteli Kft., Adecco Kft., Aktaprint Bt., Alko-Soft Bt., Allium Szám. Szolg. Bt., Andrews IT Engineering Kft., AnTiMas Bt., Balabit IT Biztonságtechnikai Kft., Baxter Technolgoies Ltd. Magyarországi Fióktelepe, BitNinja Kft., BlazeArts Kft., B-hard Kft., Cívis Ház Zrt, Copper Age Kft., Cyclick Kft., Damit Informatika Kft., D.P. Music Kft., Drayman Team Kft., eDAT-IT Kft, Electool Hungary Kft, Equilor Befektetési Zrt., Észak-Budai Zrt., Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont, EU-CREDIT.hu Kft, Excite Hungary Kft, Fundamenta-Lakáskassza Zrt., Future Service Kft., GIRO Zrt., Gravity R&D Zrt., IIS Kft., Ilang Kft., impressive.hu Kft., Kaméleon Reklám Kft., Kronos Trade Kft., Kulcs-Soft Számítástechnika Nyrt., LWp Kommunikáció Kft., Magyar Telekom Nyrt., Manpower Munkaerő- Szervezési Kft., ManWare Informatikai Kft, MÁV Szolgáltató Központ Zrt., Mimox Kft., Monos Consulting Kft., Morgan Stanley Magyarország Elemző Kft., Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Nirigo Kft., Numeros Alegres Bt., N-Ware Kft., Oberthur Technologies Kft., Ocean's dream Szolgáltó Bt., Open Kernel Bt., Relnet Kft., Pet Pro Bt., PORTMED Kft., ProBit Kft., Profi Plus Szolgáltató Kft., Roico Net Kft., RSOE, Seacon Europe Kft, SeoLogic Kft., Smart Digital Kft., Systemfarmer Kft., Swicon Zrt., Szervercom kft., Szintézis-Net Kft., Telemarketing International Kft., TeleMedia Első Magyar Telemarketing Szolgálat Kft., Teletom Kft., TitánSoft Bt., TR Consult Kft, Trendency Online Zrt., UHU Systems Kft., Unify Communications Kft., UNIQA Biztosító Zrt., Uni-Top Computers Kft., Web-Server kft., White Hat solutions Bt., Wiking Számítástechnika Kft.

Kapcsolat

Így juthatsz oda

 • Autóval

  A SYSADMINDAY helyszíne az AnKERT, amely a 1061. Budapest, Paulay Ede utca 33. szám alatt található és nem azonos az Anker közben levő hellyel. Az AnKERT időjárási szempontból univerzális helyszín, az eső ne tartson vissza! A környéken a parkolás nem egyszerű feladat, és sörözés után úgysem fogsz tudni hazavezetni, ezért inkább a tömegközlekedést javasoljuk. Ha mégis autóval érkezel, a szomszédos utcák némelyikében (pl. Nagymező utca, Zichy Jenő utca, Székely Mihály utca, Kazinczy utca) találsz fizető parkolót.

 • Tömegközlekedéssel

  Az AnKERT-et a legkönnyebben az M1 földalatti Opera megállójától lehet elérni gyalog, de nincs messze az Arany János utca (M3) vagy a Deák tér (M2, M3) metrómegálló sem. A 4-6 villamosok Oktogon megállójától is csak pár perc séta a SYSADMINDAY helyszíne. Ne felejtsd el, hogy az AnKERT (1061. Budapest, Paulay Ede utca 33.) nem azonos az Anker közben levő hellyel. A helyszíni előadó fedett, van fedett és szabadtéri bárpult is, így bármilyen időjárási körülményre fel vagyunk készülve!

scrollTop